Glas Hrvatske

14:31 / 18.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Viktor Stojkić: "Rat prije rata"

Knjiga "Rat prije rata"

Knjiga "Rat prije rata"

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Knjiga autora Viktora Stojkića "Rat prije rata“, člana HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a kojoj su nakladnici Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, pohvaljena je na natječaju za najbolju knjigu o temi Domovinskoga rata, priopćeno je iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91.

Na natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata – "Bili smo prvi kad je trebalo“, koji tradicionalno, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) ove je godine pristiglo osamnaest naslova.


Prosudbeni sud u sastavu: Josip Palada, Marijan Ivančan i Mladen Pavković, najboljom je proglasio knjigu "Junačka i sveta Hrvatska", autora Vlade Košića, sisačkog biskupa i Ivana Tolja, generala HV u miru, koju je objavila Sisačka biskupija.


Posebno su pohvaljene knjige Tanje Belobrajdić "Nisu zaboravljeni – grad heroja (Vukovar)" i "Rat prije rata" Viktora Stojkića (Mostar) te knjige "Mama, ne vidim nebo" Ani Galović (Zagreb) i "Anđeo" Katarine Pejaković (Kanada).


Tradicionalni natječaj ”Bili smo prvi kad je trebalo“ se organizira od 2000. godine, s ciljem da se što više piše i objavljuje o Domovinskom ratu, odnosno stvaranju hrvatske države.


Viktor Stojkić rođen je 1. rujna 1954. godine u Gorancima kod Mostara. Kao pripadnik HVO-a odnosno MUP-a HR HB sudionik je Domovinskog rata, dragovoljac i veteran te načelnik i ratni zapovjednik Policijske stanice Mostar i pomoćnik ministra unutarnjih poslova HR HB. Kao sportski djelatnik sudjelovao je u stvaranju sportske obitelji Zrinjski – osnivanju i radu nogometnoga kluba HŠK Zrinjski, muškoga i ženskoga Rukometnoga kluba Zrinjski i Boksačkoga kluba Tihomir Mišić kojega je bio predsjednik. Osim navedene nagrađivane knjige Rat prije rata napisao je i knjigu Korijeni (2015.). Član je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i aktivni sudionik na Napretkovim manifestacijama u Mostaru. Živi i djeluje u Mostaru.

Viktor Stojkić

Viktor Stojkić

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!