Glas Hrvatske

08:08 / 21.08.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Večer hrvatske tradicijske kulture u Neumu

Večer hrvatskog folklora u Neumu (arhiva)

Večer hrvatskog folklora u Neumu (arhiva)

Foto: snimka zaslona / hms.ba

Večer hrvatskog folklora, pod nazivom “Oj kamenu rodni moj”, održat će se trinaestu godinu zaredom u Neumu i okupit će brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i regije.

Na manifestaciji se očekuje oko 300 sudionika, a svoje sudjelovanje najavila su kulturna društva i skupine iz Gevgelije, Subotice, Ivanić-Grada, Knina, Širokog Brijega, Čapljine, Neuma i Metkovića.


- Manifestacijom želimo upotpuniti kulturnu i turističku ponudu Neuma, a njen značaj je i u očuvanju tradicije neumskog kraja te suradnji s drugim društvima, razmjeni prijateljstava, kulturnih dobara i sličnom - rekao je Zlatko Glavinić, predsjednik i voditelj HKUD-a “Lindžo” u čijoj se organizaciji i održava ova svečanost.


- Jedan od ciljeva je i privući mladost, da se upoznaju sa svojom kulturom i tradicijom, da se zna kako smo se nekad radovali i kako smo živjeli - naglasio je Glavinić, dodavši da će nastojati tu pozitivnu energiju i priču širiti dalje.


Večer hrvatskog folklora “Oj kamenu rodni moj” održat će se 21. kolovoza u 20:00 sati svečanim defileom svih izvođača, nakon kojeg će od 20:30 na plaži hotela Zenit biti održani nastupi kulturno-umjetničkih društava.


Posjetitelji će moći uživati u izvedbama Mažoretkinja iz Neuma, neumskog HKUD-a Lindžo, Gradske glazbe iz Metkovića, HKUD-a Hutovo iz Hutova, HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, ŽVS Ive iz Ivanić – Grada, Ansambla Bojmija iz Gevgelije, HKD-a Napredak iz Knina, HKUD-a Sveti Ante Dretelj iz Čapljine, HKUD-a Hercegovac iz Širokog Brijega, a nastupit će i komičar i humorist Ivan Delaš iz Splita.


Cjelokupni događaj organizirao je HKUD “Lindžo” iz Neuma, pod pokroviteljstvom Općine Neum i u sklopu Neumskog ljeta.


(FENA/HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!