Glas Hrvatske

09:00 / 09.09.2021.

Autor: HRT

Umjetnici iz cijelog svijeta oslikavaju Mostar

Stari most u Mostaru.

Stari most u Mostaru.

Foto: Street Arts Festival Mostar / Facebook

U vrijeme održavanja manifestacije Mostar Street Arts Festival, Grad na Neretvi pretvara se u galeriju na otvorenom, a umjetnici iz Španjolske, Italije, Ekvadora, Brazila, Sjedinjenih Američkih Država,  Argentine te umjetnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ukrašavaju mostarske fasade muralima.

Među umjetnicima koji su došli na 10. Mostarski Street Art Festival je i američki umjetnik Erik Burke, koji u Šantićevoj ulici – nekadašnjoj prvoj crti razdvajanja – oslikava veliki cvjetni mural.


– Uličnom umjetnošću bavim se 25 godina. Godišnjem naslikam 20 do 25 murala, a posljednjih deset godina posvećen sam ovom pozivu i ''priznajem'' nekih 250 murala. Ono što je nastalo prije toga je smeće i nije me briga za te radove – kazao je Burke za Fenu.


U Mostaru je treći put, a ovo je njegov drugi mural u najvećem hercegovačkom gradu.


– Uživam raditi na Street Art Festivalu u Mostaru. Organizatori rade izvrstan posao, dovode fantastične umjetnike iz cijelog svijeta koji dodaju novu kulturnu dimenziju gradu. Sjajno je biti uključen u sve to - dodaje Burke koji voli raditi cvjetne murale, a upravo je jedan takav poklonio stanovnicima Mostara. 


– Volim raditi murale iz kojih će svatko za sebe izvući neku poruku. Cvijeće je znak pažnje, poštovanja i ljubavi. Cvijeće je prirodni ukras, ono je za mene prirodni grafit. Razlika je u tome što prirodno cvijeće uvene, a ja želim stvoriti nešto što neće umrijeti i što će uvijek biti tu - zaključuje ovaj američki umjetnik koji se streetartom počeo baviti iz hobija, a danas mu je to svakodnevni posao od kojega živi i uzdržava obitelj. 


Plakat

Plakat

Foto: Street Arts Festival Mostar / Facebook

Njegovi radovi mogu se vidjeti širom SAD te u Južnoj Koreji, Italiji, Španjolskoj, Norveškoj i u Mostaru, a uvršten je i u knjigu ''Street art: Najbolja urbana umjetnost iz cijelog svijeta''.


– U Europi imaš mogućnost biti ono što jesi. Ljudi su otvoreniji i dopuštaju drugim ljudima da budu kreativni, otvoreni, dopuštaju im da se izraze, za razliku od Amerike gdje se sve kontrolira, gdje se pazi da se netko slučajno ne uvrijedi, pogotovo kada se radio intervencijama u javnom prostoru – kaže Burke.


Za sada mostarske ulice krase deseci murala, a ta brojka povećavat će se sa svakim novim izdanjem Street Art Festivala.


(Izvor: HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!