Glas Hrvatske

09:54 / 23.05.2023.

Autor: Glas Hrvatske

U Zenici otvorena Napretkova izložba “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”

Izložba o stećcima u Zenici

Izložba o stećcima u Zenici

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U Galeriji “Paulus” Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao“ u Zenici otvorena je izložba pod nazivom “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”, u organizaciji HKD Napredak podružnica Zenica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.


Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izložba je svoje putovanje započela u Mostaru u proljeće 2021. godine na "Napretkovom tjednu kulture“, nakon čega je bila predstavljena u Fojnicu, Muzeju Žitomislić, Vitezu, Novom Travniku, Širokom Brijegu i Sarajevu.


Nazočnima su se obratili i o izložbi govorili don Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak podružnica Zenica i ravnatelj KŠC, Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik HKD Napredak te povjesničar i arheolog Ante Vujnović, ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Izložba o stećcima u Zenici

Izložba o stećcima u Zenici

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Predsjednik zeničke podružnice HKD Napredak, don Vlatko Rosić, pozdravio je sve nazočne i zahvalio im se na dolasku, a posebnu zahvalu na postavljenoj izložbi uputio je Miroslavu Landeki, koji je osmislio i priredio izložbu i Anti Vujnoviću, članu HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji se i kao član Društva i ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kroz predstavljanje ove izložbe aktivno sudjeluje u promociji stećaka.

Don Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak podružnica Zenica

Don Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak podružnica Zenica

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.


– S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu ali isto tako cilj njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju - rekao je Landeka i pojasnio da je upravo zbog toga ovaj projekt dobio i potporu Federalnog ministarstva kulture i športa FBiH.


Uz 12 fotografija stećaka predstavljenih na izložbi nalazi se fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu Napretkova lista “Stećak”. A prvi broj pojavio se 1. 1. 1994. godine kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade ”Pierre-Chevalier”.

Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

– Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku – kazao je predsjednik HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostara Miroslav Landeka.


Cilj izložbi je i, kako je istaknuo Landeka, približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka. Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka kao i utjecati na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje, dodao je.


Povjesničar i arheolog te ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović kazao je kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. stoljeću i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. stoljeća.

Izložba u Zenici

Izložba u Zenici

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

– Za sada je zabilježeno negdje oko 70.000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a u međuvremenu otkriveni su novi koje je potrebno Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. stoljeća. Također, postoje određene nekropole i stećci kao pojedinačni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH – istaknuo je Vujnović.


Govoreći o motivima na stećcima, Vujnović je istaknuo kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.

Napretkov kalendar s motivom stećaka za 2019. pripremili i urednički osmislili prof. dr. Miroslav Palameta, nekadašnji predsjednik Napretkove glavne podružnice u Mostaru te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i sadašnji predsjednik Napretkove Glavne podružnice u Mostaru, po čijoj zamisli je i nastala ova izložba, dok je fotografije, produkciju i post produkciju radila dizajnerska kuća SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN iz Mostara. Tisak fotografija i panela veličine 100×100 cm uradila je grafička industrija Suton d.o.o Široki Brijeg.


U glazbenom dijelu programa nastupio je zenički ansambl “Fugato” koji je izvedbom skladbi iz srednjovjekovnog vremena na osobit način obogatio ovu lijepu kulturno-glazbenu večer u Zenici.

Ansambl Fugato

Ansambl Fugato

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Otvorenju izložbe, između ostalih, nazočna je bila i Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod u Zenica, Dragan Gavran, prof. povijesti u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao“ u Zenici, fra Marko Kepić, župnik župe Sv. Ilije Proroka Zenica i drugi.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. srpnja 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.


HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

HKD Napredak podružnica Zenica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!