Glas Hrvatske

08:00 / 11.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Tomislavgradu predstavljena kruna kralja Tomislava

Scenska izvedba u Tomislavgradu

Scenska izvedba u Tomislavgradu

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Na glazbeno - scenskom spektaklu "Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju" predstavljeni su kraljevska kruna, odora i mač kralja Tomislava.

U organizaciji Općine Tomislavgrad i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, održan program Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, kao svojevrsna priprema velebne proslave koja će se na Duvanjskom polju održati za tri godine. 

Na početku programa nazočne je pozdravio načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, a nakon njega obratio se župan Splitsko-dlamtainske županije Blaženko Boban, koji je darovao Hrvatima Tomislavgrada kraljevsku krunu izrađenu od srebra s pozlatom. Svečanosti je nazočio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić.


Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić podsjetio je da je kralj Tomislav okrunjen 925. godine na Duvanjskom polju te da se bliži 1100. obljetnica tog povijesnog događaja.


U povodu te obljetnice rekonstruirani su kraljevska kruna, odora i mač. Idejno rješenje kraljevske krune izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić, kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr. sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu izradila je Olgica Zagrajski, ručno tkanje tunike Tomislav Miličević, a čizme obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović.

Izrada mača povjerena je udruzi „Red srebrnog zmaja” iz Zagreba, kojima je kao inspiracija poslužilo starohrvatsko oružje iz 10. stoljeća.

Uloga kralja Tomislava pripala je glumcu duvanjskih korijena Josipu Tabaku.


Na događaju, održanom na Trgu gange i hajdučke družine u sklopu tradicionalne duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića”, pjevačka skupina Udruga Hrvatska duvanjska baština i ženska skupina gangašica otpjevale su pjesme: Duvno moje neka ti je slava u tebi je kruna Tomislava, i Zagreb nema što Duvno imade prvu krunu od hrvatske vlade, nastupili su  i glazbenici Đani Stipaničev i Sandra Bagarić, uz glasovirsku pratnju Darka Dominikovića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!