Glas Hrvatske

10:28 / 23.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

U Sarajevu predstavljena monografija o don Luki Brkoviću

Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U sklopu proslave 120 godina od osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Središnja uprava organizirala je predstavljanje knjige o don Luki Brkoviću naziva “U službi Bogu i čovjeku” skupine autora u četvrtak 20. siječnja u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemenište u Sarajevu.

Knjiga “U službi Bogu i čovjeku”, koju je izdalo HKD “Napredak” 2021. godine, a priredili je počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić i Ljubomir Lukić, pokazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegovog obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećenićkog služenja od 1967. do 2017. godine i to u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu i ponovo u Sarajevu.


Tekstove u knjizi pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, odvjetnici, ekonomisti, političari. Privlačnosti knjige pridonose i brojne fotografije koje kronološki prikazuju don Lukin fizički, intelektualni i duhovni rast i razvoj.


O ovoj hvalevrijednoj monografiji, govorili su mons. dr. Ratko Perić, umirovljeni mostarski biskup, mons. prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD “Napredak”, a pročitan je i osvt na knjigu mr. Nevena Šimića. Završnu riječ dao je don Luka Brković.


Prof. Topić je rekao je da je kriterij za pozivanje autora tekstova u knjizi bio da dobro poznaju don Luku i da su njegovi prijatelji.


- Kako sjećanja blijede i redovno su nesređena zato smo htjeli da to ostane zabilježeno. Ovo su svjedočanstva prijatelja i poznanika o don Luki - kazao je prof. Topić.


Biskup Perić prepričao je brojne zanimljivosti iz svećeničkog života don Luke te istaknuo dvije don Lukine značajke.


- On je nepopustljivo uporan, kao kada se upire auto uzastranu; ako se pusti, skotrljat će nizastranu. Zato uporan do kraja, do vrha. I druga: bio je nemoćan samo pred ‘nepomozivima’, onima koji su defetistički i pesimistički mislili i govorili da im nitko ne može pomoći, jer su problemi veći od rješenja - rekao je biskup Perić.


Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Mr. Šimić je u svom osvrtu na knjigu napisao da je don Luka čovjek dijaloga te da dijalog znači slušanje i razumijevanje drugog.


-"Don Luka uvijek je imao izražen dar da sasluša druge, bez obzira je li taj drugi generacijski, socijalno, stručno-profesionalno, nacionalno ili religijski drugi”, napisao je Šimić.


U svom obraćanju don Luka je zahvalio svima koji su sudjelovali u izdavanju knjige i njezinom predstavljanju.


- Najprije zahvaljujem svojima i genetskoj baštini od njih naslijeđenoj“, kazao je don Luka te se prisjetio riječi svoga oca Ive koji mu je već na Mladoj misi kazao: „Sine, evo Ti ovaj peškir da brišeš znoj i suze zaplakanima i znojnima, ali nemoj da Tvoj Ivo čuje da je netko radi Tebe zaplakao“. Drugi razlog da sam onakav kakav jesam jeste vi, autori ovih tekstova, i mnogi ljudi iz različitih staleža, struka, vjera i nevjera koji su me poticali i oplemenjivali. A imao sam sreću da su me primali u svoje društvo bolji i pametniji od mene, od kojih sam učio i učili su me - rekao je don Luka dodajući da je živio u "privilegiranom“ vremenu i prostoru te shvatio da ne treba birati stranu već dobre ljude sa svih strana.


- Sve ovo napisano je gotovo kao nekrolog. Vidite da se može umrijeti prije smrti - rekao je don Luka.


Moderator predstavljanja knjige o don Luki Brkoviću “U službi Bogu i čovjeku” bio je novinar Senad Dorić, a događaj, organiziran uz poštovanje svih epidemioloških mjera, bio je predmet brige, pažnje i poštovanja brojnih medijskih djelatnika.

Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Predstavljanje Monografije u Sarajevu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!