Iako vinari s područja
Hercegovine slabo konkuriraju na međunarodnom tržištu, kako zbog slabe zaštite
domaćih proizvođača tako i malog, odnosno nikakvog poticaja od države, u toj
regiji se proizvode vrhunska i kvalitetna vina koja osvajaju brojne nagrade na
međunarodnim sajmovima te stolove svjetskih tržišta.
- Općina Čitluk, Brotnjo, je vinogradarska općina i jedina
općina u državi BiH u kojoj svaka obitelj ima zasade vinove loze i proizvodi
vino. Međutim, zbog slabog ili nikakvog poticaja države, podizanja i opremanja
vinograda i podruma te slabog izvoza puno zaostajemo za susjednim vinarskim
državama te vinari s područja Hercegovine slabo mogu konkurirati na
međunarodnom tržištu. I pored toga, na području općine Čitluk registrirano je
15 do 20 vinara koji proizvode vrhunska vina, a onih što proizvode kvalitetna i
stolna vina ima i više - izjavio je za Fenu predsjednik OO "Dani berbe
grožđa" i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, koji
dodaje da je zabrinjavajuće što je posljednjih četiri do pet godina opao
interes kućanstava za podizanjem novih zasada vinove loze i što je došlo do
stagnacije u proizvodnji vina.
Nedostaje zakon o vinima
Sama činjenica, kaže Smoljan, da nema zakona o vinima govori
o tome da je sama legislativa vezana za proizvodnju grožđa i vina neuređena i
da su vinogradari i vinari BiH u dosta nezavidnom položaju.
- Kada, pak, govorimo o zaštiti domaćih proizvođača, toliko
smo otvoreno tržište da nam se može uvoziti sve i svašta. Premda imamo s par
država dogovor o slobodnom izvozu vina te nam zemlje svako malo postavljaju
barijere i na razne načine našim vinarima otežavanju plasman njihovih proizvoda
- navodi Smoljan.
Po njegovim riječima, značajan je iskorak napravljen
moderniziranjem vinskih podruma i kušaonica, jer je moderna proizvodnja vina,
odnosno podrumarstvo, nezamislivo bez povezivanja s turizmom. Najbolja
promocija vina je u vlastitom podrumu, što su, nažalost uočili tek prije
dvadesetak godina. Kao zoran primjer navodi Istru u Hrvatskoj gdje vinari svoja
vina plasiraju upravo u vinskim podrumima.
Godišnja proizvodnja grožđa na području Čitluka prelazi
9.000 tona
Smoljan podsjeća kako godišnja proizvodnja grožđa na
području Čitluka prelazi 9.000 tona, a dominantne sorte su Žilavka i
Blatna.
- Bilo je pokušaja da se ove sorte prenesu na druga
područja, ali ta kvaliteta koju postižu te sorte u Hercegovini ne može se
nigdje ni približno postići - dodao je.
Tradicionalna manifestacija "Dani berbe grožđa"
- Iako je vinarstvo u Hercegovini imalo svojih uspona i
padova, nikada nije prestalo biti glavna grana poljoprivrede, a može se reći i
način života ovdašnjih ljudi. Upravo kako bi očuvali tradiciju i poticali
razvijanje turističke ponude i razvoja poljoprivrede, kako ove općine tako i
šire, u Čitluku se već 66 godina održava turističko-kulturno-gospodarstvena
manifestacija Dani berbe grožđa - navodi Smoljan.
Kako ističe, manifestacija istodobno ima za cilj zbližavanje
i učvršćivanje zajedništva žitelja Brotnja i njihovih gostiju, a seže od daleke
1955. godine.
- Brotnjaci nisu slučajno izabrali rujan, odnosno vrijeme
trganja grožđa za manifestaciju. Naime, tada vlada posebna atmosfera kada se u
podrume unose plodovi dugogodišnjeg rada i s nestrpljenjem očekuju kad će se
fermentirati grožđe koje će prerasti u vrhunska vina - objašnjava Smoljan.
Unatoč epidemiji koronavirusa, ali u znatno reduciranom izdanju, ovu manifestaciju obilježili su i prošle i ove godine sportskim i kulturnim događajima.
(dnevnik.ba)
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!