Glas Hrvatske

10:05 / 29.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Mostar: predstavljena knjiga "Hrvati Bosne i Hercegovine"

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: snimka zaslona (kolaž) / alfa.hr

Promocija knjige "Hrvati Bosne i Hercegovine - naslijeđe i izazovi budućnosti" autora Mateja Škarice održana je u četvrtak u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Ovo je peta autorova knjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost.

- U posljednje vrijeme više sam se posvetio publicističkom radu. Sav taj arhivski materijal i što istražujem, terenski sam odlučio objaviti na jednom mjestu, kako bi se javnost mogla bolje upoznati s mojim pogledom i iskustvima. Svu tu kulturno-povijesnu baštinu, zemljopis, putopise i eseje sam odlučio ukoričiti u ovo i slična djela - rekao je Škarica.


Na pisanje ove knjige ga je potaklo to što ga je uvijek zanimala vojna povijest, od dječačkih dana kroz stručno obrazovanje, a odlučio se koncentrirati na Hrvate i BiH te objasniti kako su kulturno-povijesni događaji oblikovali jedan narod i jednu državu. Naveo je i kako je djelo pripremao više godina.


- Službeno je počelo 2015. godine, a i još od ranije na studiju novinarstva kroz neke seminarske radove. Bilo je zahtjevno napisati ovu knjigu, objediniti povijest, zemljopis, kulturno-povijesnu baštinu, pa i politiku i međunarodne odnose - zaključio je autor.


Na knjigu se osvrnula i književnica Anita Martinac, objasnivši što ovu knjigu razlikuje od njoj sličnih.


- Ovo je jedna vrlo interesantna knjiga, a autor je umekšanim rječnikom i književnim stilom približio mnoge teme iz društveno-političkog života, s osvrtom na povijesne činjenice. Govorio je o odjecima povijesti do današnjih dana, napravio je dobar spoj kroz vrijeme osvrnuvši se na neke od značajnijih događaja. Svidio mi se njegov stil, kako je ležerno prošao kroz ozbiljne teme - ustvrdila je Martinac.


Božo Skoko je u recenziji ove knjige istaknuo kako je knjiga originalno publicističko djelo, s elementima znanstvenog pristupa.


- Knjiga popunjava prazninu po pitanju identiteta i baštine bosanskohercegovačkih Hrvata te je važan doprinos razumijevanju povijesti, ali i sadašnjosti Bosne i Hercegovine te uloge i doprinosa Hrvata u njoj. Utemeljena je na činjenicama i terenskom istraživanju, pisana je na iznimno pitak i zanimljiv način te može poslužiti kao literatura u nastavi, ali i kao atraktivno djelo za širu javnost - naveo je Skoko.


Uz autora, knjigu su predstavili Anita Martinac, fra Ante Marić te u ime nakladnika Ana Babić, direktorica Naklade ALFA.


(dnevnik.ba)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!