Glas Hrvatske

09:37 / 09.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Mostaru predstavljena knjiga "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini"

Na predstavljanju knjige

Na predstavljanju knjige

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Promocijom monografije „Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini“, autora Manuela Martinovića, člana HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar završen je  Napretkov tjedan kulture 2022.

Promocija  je  upriličena  u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.


Prigodnim riječima nazočnima se u ime nakladnika monografije i Središnje uprave HKD Napredak na svečanosti promocije i zatvaranja Napretkovog tjedna kulture obratio predsjednik Društva prof. dr. Nikola Čiča, čestitavši autoru i svima koji su pridonijeli izlasku monografije.


- Austro-ugarsko zauzimanje Bosne i Hercegovine  nije bila samo obična smjena jedne državne uprave drugom. Ona je za sve narode u BiH bila nešto mnogo žešće i potresnije. Bio je to klasični prevrat ogromnih razmjera koji je svaki narod prihvaćao sa svoje točke gledišta. To zauzimanje je dovelo do munjevitog i prodora nove civilizacije i kulture na ovim prostorima, zapadne i kršćanske, nasuprot orijentalnoj i islamskoj, koja je do tad bila prisutna, kazao je Čiča.Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Manuel Martinović rođen je u Mostaru 1976. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Mostaru.


Diplomirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostar. Predsjednik je i osnivač Udruge za zaštitu fortifikacija “Werk” u Mostaru.


Iz hobija je terenski istraživač i strastveno istražuje vojnu povijest. Bavi se zaštitom fortifikacijske kulturne baštine, istraživanjem fortifikacija u regiji i BiH, organizacijom izložbi, predavanja, konferencija i dr.


Autor je mnogih popularnih, stručnih i znanstvenih članaka o temi lokalne vojne povijesti s fokusom na razdoblje između 1878.-1918., koji su objavljeni u mnogim godišnjacima, časopisima, magazinima i portalima.


Manuel Martinović autor je i knjige iz međunarodnog ratnog prava „Zabranjene vrste oružja“ i koautor je knjige „Bosnien-Von der Save bis zur Drina auf Altösterreichs Spuren. K.u.k. Sehnsuchtsorte in Bosnien-Herzegowina“.


Član je HKD Napredak i član Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Kolekcionar je i autor Izložbe „100 godina završetka Prvog svjetskog rata 1918.-2018.“ u Mostaru.


Veliko zanimanje na predstavljanju knjige

Veliko zanimanje na predstavljanju knjige

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!