Glas Hrvatske

14:05 / 19.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

U Međugorju očekuju milijun noćenja

Međugorje

Međugorje

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Turistički djelatnici u Međugorju ističu zadovoljstvo zbog dolaska većeg broja hodočasnika za Cvjetnicu i Veliki tjedan što daje optimizam da bi ove godine mogli ostvariti polovicu, odnosno milijun noćenja u odnosu na predpandemijsko vrijeme.

Oko 1.500 hodočasnika iz Hrvatske provelo je potkraj prošloga tjedna i Cvjetnicu u Međugorju, a među brojnijim skupinama su bili vjernici iz Poljske, Austrije, Italije i Irske.


- Možemo očekivati povratak hodočašća u Međugorje. Naznake su da će taj broj biti dosegnut s polovicom predpandemijskog barem kad je riječ o bukingu i rezervacijama - rekao je za Hinu predsjednik udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davor Ljubić.


Pojasnio je kako to podrazumijeva da bi ove godine u Međugorju moglo biti oko milijun noćenja. ističe kako je Veliki tjedan razmjerno dobro popunjen u Međugorju. Posebno važnim smatra što popuštaju epidemiološke mjere te što je povećan broj zračnih linija s Mostarom.


- Najviše raduje broj charter letova prema Mostaru. Ova godina će biti godina povratka ako se ne dogode nove nepredviđene stvari - dodao je.


Uz hrvatske hodočasnike, ove godine očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz Poljske, Italije, Irske, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Po njegovim riječima velikom povratku američkih hodočasnika najviše je pridonijelo otvaranje zračnoga mosta Hrvatske i New Yorka.


- Nije isključeno da ove godine budemo imali rekordan broj hodočasnika iz SAD-a prema Međugorju u posljednjih dvadesetak godina - naveo je Ljubić.


Prema procjenama, u Međugorju je predpandemijske 2019. ostvareno dva milijuna noćenja te je to mjesto posjetilo više od milijun turista.


Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 1981. ukazuje Gospa. Sveta Stolica istražuje taj fenomen, a posebno povjerenstvo je svoj nalaz na konačni pravorijek dostavilo papi Franji.


U međuvremenu je papa imenovao posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje. Na toj se poziciji trenutačno nalazi talijanski nadbiskup Aldo Cavalli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!