Glas Hrvatske

11:38 / 19.07.2021.

Autor: Klara Špančić

U Fojnici predstavljena knjiga mostarskog autora

Autor knjige je Ivan Vrljić.

Autor knjige je Ivan Vrljić.

Foto: HKD Napredak / HRT

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Fojnica predstavljena je knjiga “Kula od karata zlata” autora Ivana Vrljića iz Mostara.

Na predstavljanju su o knjizi su govorili Anto Zirdum, književnik iz Viteza, Branko Serdar, pjesnik iz Jajca, u ime izdavača Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a aforizme je čitala Nina Bošnjak, članica HKD Napredak podružnica Fojnica.


Teme o kojima knjiga progovara su svevremenske i tiču se svakoga od nas, a ponajviše apeliraju na poboljšanje nas samih koji smo na rubu nečega nepoznatog, pogotovo u ovo doba pandemije Covida -19 kad smo kao čovječanstvo na rubu najveće Hamletovske krize čovjeka: ''Biti ili ne biti'' - kazao je Vrljić.


Naveo je kako je u njegovoj knjizi zapravo riječ o svim onim stvarima o kojima ljudski karakteri, odnosno obični smrtnici ne mare, a to su sebičnost, egoističnost, nedostatak poštenja. Svojim aforizmima autor, na duhovit način, ukazuje na prave vrijednosti i čitatelja usmjerava u pravom smjeru.

Predstavljanje knjige u Fojnici.

Predstavljanje knjige u Fojnici.

Foto: HKD Napredak / HRT

Čovjek se susreće sa mnogim nepoznanicama. Zato često zastane, a neki čak i promaše smjer i odlutaju tako daleko da se više ne mogu vratiti u normalan kolosijek. Da do toga ne bi došlo autor ima rješenje: ''Slijediti vlastiti put u životu i uspjeti znači odricati se nepotrebnih stvari oko sebe.''


Kako bi ovaj svijet, ovo društvo učinili boljim mjestom za život autor upozorava da ne bi trebali šutjeti jer iskazivanjem svojih misli čovjek ugrađuje bitan segment u izgradnji boljeg društva, poručeno je na predstavljanju.


Ivan Vrljić je rođen u Mostaru 1989. godine. Diplomirao je smjer povijest umjetnosti i filozofiju pri Filozofskom fakultetu u Mostaru. Član je HKD-a Napredak. Radi kao profesor u Gimnaziji fra Grge Martića u Mostaru. Kolumnist je više mostarskih portala. Piše književne kritike, recenzije, osvrte s područja umjetnosti. Pjesme su mu prevedene na slovenski i engleski jezik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!