Glas Hrvatske

13:13 / 28.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

U četvrtak se otvara most Svilaj

Most Svilaj

Most Svilaj

Foto: snimka zaslona / youtube

Granični prijelaz Svilaj otvara se u četvrtak, 30. rujna u 9 sati i prema privremenoj odluci bit će međunarodni prijelaz za promet putnika.


Vrijednost radova iznosi 18,7 milijuna KM s PDV-om, a kompleks novog graničnog prijelaza prostire se na površini od 103.000 kvadratnih metara.


Na novom graničnom prijelazu posebno je odvojen putnički od teretnog prometa, ima četiri traka na ulazu u BiH i tri traka na izlazu iz BiH.


U sklopu novog graničnog prijelaza sagrađeni su objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekt za smještaj špeditera i banke.


Prijelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekt za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.


Radove na terenu je izvodio konzorcij tvrtki Niskogradnja d.o.o. Laktaši, Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost radova na mostu iznosila je više od 44 milijuna KM.


Most Svilaj koji će također svečano biti otvoren u 14 sati ima dužinu od 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnog traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.


Izgradnja mosta Svilaj započeta je u kolovozu 2016. godine, a unatoč predviđenom dvogodišnjem roku izgradnje most je završen tek početkom srpnja 2020. godine. Most je uvjetovao i izgradnju nastavka autoceste koja bi povezala dionicu Odžak – Svilaj s novim graničnim prijelazom.


(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!