Glas Hrvatske

08:00 / 03.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Turistički djelatnici iz Međugorja ponudili smještaj ukrajinskim izbjeglicama

Međugorje

Međugorje

Foto: RTV HB / snimka zaslona

Turistički djelatnici u Međugorju priključili su se velikoj humanitarnoj akciji pomoći smještaja ukrajinskih izbjeglica, a u tome svjetski poznatom mjestu molitve trenutačno se nalaze dvije obitelji iz te države.

Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja ponudila je pomoć organizacijama koje pomažu u humanitarnoj krizi nastaloj ruskim napadom na Ukrajinu.


- Na ovaj način želimo pokazati da nam nije samo posao prihvat hodočasnika, već i pomoć ljudima kada su u nevolji - rekao je predsjednik udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja Davor Ljubić.


-  Za sada nemamo najava dolaska velikih organiziranih skupina - rekao je on dodavši da su ih predstavnici humanitarnih organizacija izvijestili da se trenutačno ukrajinske izbjeglice uglavnom smještaju u obližnje zemlje.


Izrazio je spremnost prihvata određenog brojna izbjeglica, što bi se trebalo koordinirati i s tamošnjim lokalnim vlastima.


Po njegovim riječima, dvije obitelji iz Ukrajine, koje su se kanile vratiti u domovinu nakon nedavnog hodočašća, ostale u Međugorju.


Smjestile su ih i udomile obitelji kod kojih su bili na hodočašću, te se sada o njima skrbe. U Međugorju se još nalazi pedesetak grkokatoličkih svećenika koji su tamo bili na duhovnoj obnovi. Oni se, prema Ljubićevim riječima, žele vratiti u Ukrajini te biti sa svojim obiteljima i vjernicima. Sada se traži način kako bi se vratili u ratom zahvaćenu državu.


Prema najavi Radio postaje Mir iz Međugorja na poticaj zajednice ‘Svjetlo Marijino’, koju čine osobe iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Ukrajince, sutra će se na mjestu Plavoga križa u Međugorju moliti krunica za prestanak rata i mir u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!