Glas Hrvatske

18:54 / 18.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Turisti se vraćaju u Mostar

Stari most u Mostaru

Stari most u Mostaru

Foto: kolaž / -

Turisti se polako vraćaju u Mostar i Hercegovinu a Turistička zajednica HNŽ najavljuje nove projekte kako bi ih što duže zadržala na ovom području te svoje turističke destinacije predstavila u što boljem svjetlu.

Zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNŽ Semir Temim ocijenio je kako je predsezona dobro krenula, te da se još od nove godine vidjelo da će biti bolja od prethodne dvije.


– Najave za ovu sezonu su bile dosta dobre i ova predsezona je također dobro krenula. Vidjeli smo to i organiziranim dočekom Nove godine u Mostaru kada su svi kapaciteti bili 100 posto popunjeni, što nam je dalo novu nadu da će ova godina biti puno bolja. Predsezona je dosta dobro krenula i lijepo vrijeme je privuklo veliki broj turista u našu županiju. Na prvom mjestu su to bili domaći turisti iz BiH, a također je bio povećan broj i turista iz regije – ustvrdio je, prenosi Fena.


Zabilježen je i veći broj dolazaka organiziranih grupa koje svakodnevno dolaze u Mostar, Međugorje i druge destinacije unutar HNŽ tako da i s te strane, kaže Temim, možemo biti izuzetno zadovoljni.


Navodi kako postoji veliko zanimanje za BiH, za HNŽ te se nada da rat u Ukrajini neće previše utjecati na domaći turizam.


– Zadnjih par godina prije pandemije turizam u našoj županiji je bio na vrhuncu, bili smo turistička destinacija koja je bila posjećena tijekom cijele godine i mi u Turističkoj zajednici uspjeli smo brendirati Hercegovinu kao jednu pravu turističku regiju – naglasio je.


Veliki broj ljudi prepoznao je turizam kao granu gospodarstva od koje se može dobro živjeti, au cijeloj županiji bio je i veliki broj manifestacija i događanja tako da je sve to na neki način bio magnet ne samo da turisti dođu nego da se i što duže zadrže.


– Dobro smo uspjeli u tome tako da još uvijek mislim da je rano za taj neki puni povratak i oporavak turističkog tržišta, ali se turizam u svakom slučaju vraća – poručio je.


Zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNŽ najavio je i nove projekte koji bi trebali krenuti od ljeta.


– Vrijeme pandemije smo iskoristili da radimo na razvoju novih sadržaja i projekata. Ovog ljeta izaći ćemo i s novim turističkim proizvodom, vezano za ronilački turizam u ovoj županiji, na našim rijekama i jezerima. To je jedan projekt koji radimo u sklopu prekogranične suradnje s Dubrovnikom iz Hrvatske i Kotorom iz Crne Gore čija je vrijednost pola milijuna maraka. Drugi projekt u sklopu prekogranične suradnje uključuje obnovu gradskog kupališta u Mostaru koje je također kulturno-povijesni spomenik i stavit ćemo ga u funkciju – kazao je.


S partnerima iz Hrvatske i Crne Gore najavljuju i plavu propusnicu koja će vrijediti za posjete muzejima i određenim mjestima u Mostaru, Dubrovniku i Kotoru.


– Turist gdje god da je kupi moći će s njom obići sva ta mjesta – naglasio je Temim, napominjući kako će ona također biti u prometu od ljeta.


Ističe kako su i Grad Mostar i ostali gradovi i općine uvelike krenuli s pripremama za ovu turističku sezonu i da je veoma bitno imati što više sadržaja, događanja i novih turističkih proizvoda koji imaju za cilj da zadrže turiste.


– Ukoliko je manji broj turista a povećamo broj noćenja mislim da će to biti veliki uspjeh i ja se tome upravo nadam i to najviše očekujem – poručio je Temim.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!