Glas Hrvatske

10:56 / 16.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Tribina na temu “Rimske ceste na području grada Čapljine”

Rimske ceste Čapljine

Rimske ceste Čapljine

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

Treća tribina predavača Ivana Prce u suradnji s Centrom za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina održat će se u 20:30 sati u galeriji “Tau”.

Posjetitelji mogu naučiti o tome kako je izgledao život u rimskoj provinciji Dalmaciji, čijim je dijelom bio čapljinski kraj, kuda su vodili drevni rimski putevi koji su prolazili kroz i uz Čapljinu te kako su tekle rimske komunikacije.


Rimske ceste kao fenomen graditeljstva preživjele su sve do danas, a njihove ostatke na području Hercegovine proučavali su, između ostalih, i dubrovački arheolog Ivo Bojanovski i arheolog Radoslav Dodig iz Ljubuškog.


Bit će predstavljen presjek znanstvenog rada i istraživanja te dvojice arheologa s naglaskom na razdoblje Rimskog Carstva.


Multimedijalna tribina namijenjena je svima koji žele naučiti nešto novo o svom zavičaju, posebno onima koji rade u sektoru edukacije i turizma, školarcima, studentima i svim ostalim ljubiteljima povijesti i geografije.


Serija znanstveno-edukativnih tribina o kulturnoj baštini i povijesnim spomenicima Čapljine je novi projekt koji je pokrenuo Ivan Prce, prvi i jedini diplomirani čapljinski arheolog (uz to i povjesničar), s ciljem da javnost kroz zanimljiva predavanja i prezentacije pobliže upozna grad Čapljinu i razvoj tih predjela kroz različite epohe i važne povijesne događaje.


Riječ je o prvom sistematskom skupljanju građe i kronološkom obrađivanju svih dostupnih podataka iz literature i arheoloških nalaza, kroz koje će Prce rekonstruirati cjelokupnu povijest Čapljine – od prapovijesti, predilirskog i razdoblja ilirskih plemena, preko antike i srednjeg vijeka, sve do moderne BiH.


Kao rezultat istraživanja, pisanja i održanih predavanja, sav materijal će naposljetku biti sastavljen i objavljen kao prva knjiga o povijesti Čapljine. Pokrovitelj projekta je ured gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića, a ulaz na tribinu je besplatan.

Dobrodošli!/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!