Glas Hrvatske

12:49 / 25.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Studentski tekstovi u svjetskim medijima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Studenti novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru imaju priliku objavljivati tekstove u najuglednijim sportskim dnevnim novinama u Europi: pariški L’Équipe, madridska Marca i milanska La Gazzetta dello Sport...

U sklopu izbornog kolegija "Sportsko novinarstvo" koji se izvodi na prvoj godini diplomskoga Studija novinarstva studentima je omogućeno pisanje tekstova na internetskim portalima ovih novina.


Na kolegiju surađuju demonstratorica, projekt koordinatorica i sportska novinarka AIPS-a Azra Isić, viša asistentica Marija Bago i nositelj kolegija docent dr. sc. Miroslav Vasilj.


Demonstratorica Isić ističe kako je ovaj vid suradnje omogućen preko AIPS-a te da je suradnja jedinstvena u ovom dijelu Europe zbog toga što niti jedno Sveučilište, niti jedan Fakultet, niti jedan Studij novinarstva u BiH i susjednim zemljama nema takvu mogućnost.


Docent Vasilj ističe kako svi studiji novinarstva na svijetu pate od iste boljke – puno teorije, a malo prakse: - Mi na ovoj našoj mikro razini pokušavamo to ispraviti na način da osim suradnje s domaćim medijima, koja nam je iznimno važna, surađujemo preko AIPS-a i s najuglednijim sportskim svjetskim medijima.


AIPS – Međunarodno udruženje sportskih novinara je profesionalno tijelo koje predstavlja međunarodne sportske medije, s više od 9.500 članova diljem svijeta, a član je i docent Vasilj.


/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!