Glas Hrvatske

11:06 / 06.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

"Stećci – svjetska baština UNESCO-a" u Novom Travniku

Otvorenej izložbe u Novom Travniku

Otvorenej izložbe u Novom Travniku

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U organizaciji HKD Napredak Podružnica Novi Travnik i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u petak, 3. lipnja 2022. godine s početkom u Domu kulture u Novom Travniku otvorena je izložba "Stećci – svjetska baština UNESCO-a."

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.


Predsjednik HKD Napredak Podružnica Novi Travnik Blagun Lovrinović naglasio je važnost stećaka kao kulturno-povijesnog naslijeđa BiH. Zahvalio je svima na dolasku i na potpori održavanju izložbe, a koja je rezultat i suradnje između Napretkovih podružnica.


Profesor povijesti i književnosti i član Upravnog odbora HKD Napredak podružnica Novi Travnik Velimir Bugarin govorio je o zastupljenosti stećaka u BiH naglasivši kako su osnovne grupe stećaka položeni i uspravni kameni monoliti.


Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, istaknuo je kako ovaj projekt afirmira internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju i kao takav dobio je i potporu Ministarstva kulture i športa Federacije Bosne i Hercegovine.


- Simboli i ornamenti na ovim srednjovjekovnim kamenim monumentima, njihovo međusobno preplitanje, svjedoče o srednjovjekovnoj umjetnosti, koju karakterizira upravo naglašeni simbolizam. Hrvatsko kulturno društvo Napredak je kroz ovu izložbu dio tog kulturno-povijesnog nasljeđa predstavilo javnosti – kazao je Landeka, između ostalog, govoreći o izložbi.


Inače, izložba je upriličena u povodu proslave Dana općine Novi Travnik, a otvorio ju je načelnik općine Stjepan Dujo. U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici i učenice Osnovne glazbene škole Jakov Gotovac.


(HKD Napredak)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!