Glas Hrvatske

14:50 / 27.09.2021.

Autor:

Srušen jarbol s hrvatskom zastavom u dvorištu crkve u središnjoj Bosni

Hrvatska zastava/ Ilustracija

Hrvatska zastava/ Ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Nepoznate osobe srušile su u noći na ponedjeljak jarbol te otrgnule zastavu hrvatskoga naroda koja se nalazila u dvorištu crkve sv. Mihovila u središtu Vareša u središnjem dijelu Bosne, što je izazvalo uznemirenost tamošnjih Hrvata.

Župnik fra Leon Pendić potvrdio je za medije kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.


-Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Netko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je - rekao je župnik u Varešu.


Pojasnio je kako se hrvatska zastava zajedno s papinskom dugi niz godina nalazi na samoj crkvi u Varešu.


- Niti za rata nije bilo ovako kao danas toliko hajke - upozorio je fra Leon sugerirajući da je to vjerojatno dovelo do rušenja jarbola s hrvatskim obilježjem. Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe u srijedu.


Jarbol sa zastavom podignut je u crkvenome dvorištu uz spomenik poginulim braniteljima iz Hrvatskoga vijeća obrane u središtu ovoga srednjebosanskog gradića.


Policija je napravila uviđaj i traga za počiniteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!