Glas Hrvatske

10:04 / 20.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Spomen na prvi sačuvani pisani trag Kiseljaka

Kiseljak

Kiseljak

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

U povodu 778. rođendana Kiseljaka, spomena na prvi sačuvani pisani trag o postojanju toga mjesta koji datira od 20. srpnja 1244. godine, kiseljačka podružnica HKD-a “Napredak” za svoje je sugrađanw i ove godine organizirala kulturne događaje.

Kolonija i izložba “2 u 1” je 42. Međunarodna likovna kolonija “Planinski krajolik, Kiseljak 2022.” i izložba akademskog slikara Predraga Peđe Milovanovića.


Kolonija je okupila 20 umjetnika iz BiH – Busovače, Kaknja, Tuzle i Sarajeva, Hrvatske – Igrišća, Jastrebarskog, Rijeke, Slavonskog Broda, Velike Gorice i Zagreba te iz Srbije – iz AP Vojvodine, Apatina, Novog Sada i Subotice koji će motive Kiseljaka i lokaliteta Ljetovika prenijeti na svoja platna. Kolonijom je na poseban način odana počast prerano umrlom Darku Starešini.


– Darko Starešina bio je dobri duh hrvatske likovne scene, prenositelj poticaja za bolji i ljepši svijet u koji je prerano otišao. Na našoj koloniji bio je redovit sudionik više od 20 godina – kazao je Ivo Miro Jović, predsjednik HKD-a “Napredak” – Podružnica Kiseljak.


Okupljenima je na dirljivu sjećanju na njezina supruga zahvalila Verica Starešina: – Darko je rado dolazio u Kiseljak, volio je ovaj kraj u kojem se odavno nije osjećao gostom – kazala je suznih očiju. Kiseljačani su se prisjetili i još jednog dobrog duha, dr. Pere Lovrića koji je također umro ostavivši prazninu u publici čiji je bio redoviti član na svakom kulturnom događaju u Kiseljaku. Uz sjećanja na ljude koji su godinama obilježavali koloniju kao umjetnici, ali i redoviti posjetitelji, Kiseljačani su uživali i u vrhunskim djelima Predraga Peđe Milovanovića, rođenog Tuzlaka koji živi i stvara u Banjoj Luci.


O njegovim je slikama govorila Karolina Bartulović, likovna kritičarka iz RH, istaknuvši kako umjetnik pripada pravcu realizma i hiperrealizma koji je iznimno zahtjevan. – Pravac za koji se odlučio Milovanović zahtijeva discipliniranost, preciznost, pedantno i jednostavno predstavljanje svijeta koji prenosi na svoja platna u njegovoj punoj ljepoti i jednostavnosti – kazala je.


Pokrovitelj događaja je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak.


/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!