Glas Hrvatske

10:00 / 15.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Schmidt: čelnici naroda i političari trebaju se dogovoriti o izbornoj reformi u BiH

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: snimka zaslona / You Tube

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je predstavnike različitih naroda i političkih stranaka u zemlji da se dogovore o izmjenama Izbornoga zakona, odbacujući tvrdnje da zastupa stajališta Hrvata i HDZ BiH u toj reformi.

- Mora se sjesti za stol i pronaći zajedničko rješenje jer to i jest uloga politike. Europska unija i međunarodna zajednica vrlo rado će u tome pomoći (izmjena Izbornog zakona), međutim odgovornost za ovo leži na izabranim predstavnicima različitih stranaka i različitih naroda u BiH - rekao je Schmidt u prvom televizijskom intervju od preuzimanja dužnosti visokog predstavnika u kolovozu za Bosanskohercegovačku radio televiziju u utorak navečer.


Schmidt, koji je bivši njemački ministar poljoprivrede i višegodišnji zastupnik u Bundestagu, odbacio je tvrdnje kako zastupa stajališta hrvatske strane i HDZ-a BiH oko izborne reforme za što ga je optužilo niz bošnjačkih stranaka i dužnosnika.


- Ja sam impresioniran koliko čitača misli ima u regiji jer te misli o kojima se izvještava i koje su, navodno, skrivene u mojoj glavi, uopće nisu tu - odgovorio je Schmidt na novinarski upit o zastupanju stajališta HDZ-a BiH.


On je dodao kako izborna reforma mora uključiti uspostavu mehanizama za otklanjanje prijevara na izborima te presuda Suda za ljudska prava oko sudjelovanja manjina u biranju na najviše pozicije.


Schmidt je gostujući nedavno na preizbornoj tribini u Njemačkoj izjavio da treba pronaći rješenje izbornog zakonodavstva u BiH koje ne bi vodilo uspostavi trećeg entiteta i pritom je ocijenio kako su aktualnog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, koji bi tamo trebao zastupati Hrvate, u većini birali Bošnjaci.


Ranije je pak ustvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, čemu se posebno protivi Komšić i inzistira na njihovu ukidanju.


Komšić se u utorak 14. rujna sastao sa Schmidtom te se usprotivio prijedlozima izborne reforme o kojoj je govorio prvi čovjek međunarodne uprave u BiH.


Schmidt je u televizijskome intervju pozvao političare i na dogovor oko prekida bojkota rada državnih institucija. On je to ocijenio štetnim za samu zemlju, ali i za njezin put prema europskim integracijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!