Glas Hrvatske

10:26 / 18.09.2021.

Autor: Hina/HRT

SAD odredio Palmera za nadgledanje izborne reforme u BiH

Palmer

Palmer

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Američka administracija odredila je bivšeg izaslanika za zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadgledanje izborne reforme u Bosni i Hercegovini, potvrdio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za južnu i srednju Europu Gabriel Escobar koji je nedavno imenovan na tu poziciju.

- Jako sam sretan što se Matt Palmer zadržava oko tog dijela posla jer ima ogromno znanje, brojne kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni i Hercegovini trebali funkcionirati - rekao je Escobar.


Ocijenio je kako imenovanjem Palmera za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini predstavlja jasan potez Washingtona znak predanosti regiji zapadnog Balkana. Po njegovim riječima, izborna reforma u BiH jedan je od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi zapadni Balkan bio 'funkcionalniji'.


- Američka predanost i politika dosljedna je ne samo prema BiH, nego prema cijelom zapadnom Balkanu, još od raspada Jugoslavije, pa i od kraja Hladnog rata - ocijenio je Escobar za RSE.


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović najavio je ovoga tjedna kako će se potkraj rujna nastaviti sastanci s visokim dužnosnicima administracije SAD-a i EU-a oko izborne reforme, te je izrazio optimizam da će se postići kompromis triju strana u BiH.


Izmjenama Izbornog zakona BiH treba provesti presudu Ustavnoga suda BiH kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje i nemogućnost preglasavanja malobrojnijih Hrvata, ali i otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina sukladno presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu, što bi također ušlo u izmjene. To je bio sastavni dio političkog sporazuma kojega je on prošle godine potpisao s čelnikom vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!