Glas Hrvatske

17:01 / 23.05.2021.

Autor: HMS

Razvoj proizvodnje sira u Hercegovini

Proizvodnja sira

Proizvodnja sira

Foto: Anthony Arnaud / Pixabay

Duvanjski kraj je u prošlosti je bio poznat po stočarstvu te proizvodnji mlijeka i žitarica. Budući da je ta općina jedna od vodećih općina u Federaciji BiH po proizvodnji mlijeka, dvojicu mladih farmera iz Tomislavgrada potaknula je da otvore prvu mini siranu.

Prije nešto manje od godinu dana, Branimir i Berislav, otvorili su mini siranu u Stipanićima kod Tomislavgrada. Posao su pokrenuli u jeku pandemije, premda su upravo u to vrijeme mnogi gasili svoja poduzeća. 

- Pošto smo već u poljoprivredi, ja nekih deset godina, Berislav i više, tako smo došli na ideju da finaliziramo to svoje mlijeko i napravimo neke proizvode - kazao je Branimir Vučemil, suvlasnik mini sirane ''Eko Vran'' Tomislavgrad.

- Trenutno proizvodimo, svježi i mladi sir. Dnevna proizvodnja oko dvije tisuće litara na našim farmama, znači još ne uspijemo sve svoje ni preraditi, ni prodati, ali dobar dio toga prodamo i uspijemo plasirati na tržište – dodao je drugi suvlasnik mini sirane ''Eko Vran'' Tomislavgrad, Berislav Šoljić.

Proizvode uspješno distribuiraju u cijeloj Hercegovini. Trenutno imaju pet zaposlenih, no ovisno o interesu tržišta planiraju i širenje proizvodnje i nova radna mjesta.

- Tu sam od samog početka, zadovoljni smo s poslom, sad nam je baš krenulo, imamo posla, i sretni smo što smo dobili posao u vrijeme korone kad ljudi dobivaju otkaze – istaknula je Marijana Malekin koja je zaposlena u mini sirani ''Eko Vran'' Tomislavgrad.

Cijeli projekt Berislava i Branimira financiran je njihovim vlastitim sredstvima. Jedinu pomoć dobili su nedavno od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 20 tisuća maraka. Tim sredstvima planiraju proširiti pogone i početi proizvodnju novih proizvoda, za početak tvrdi i slani sir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!