Glas Hrvatske

10:31 / 22.10.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Raštika na poštanskim markama

Marke HP Mostar s motivom raštike

Marke HP Mostar s motivom raštike

Foto: snimka zaslona / post.ba

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane s motivima tradicionalnog hercegovačkog jela – raštike.

Raštika (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena. Stabljiku spiralno obavijaju listovi koji na vrhu čine rozetu, a beru se tijekom cijele godine.


U Hercegovini je jako cijenjena i uzgaja se od davnine zbog njenih skromnih zahtjeva uzgoja. Predstavljala je dragocjenu hranu u borbi protiv gladi i njezino sjeme brižno je čuvano. Podnosi visoke ljetne temperature i sušu te snijeg i niske temperature zimi. Bogata je vitaminima i mineralima. Tradicionalno se priprema kao varivo sa suhim mesom čija je priprema jednostavna, s užitkom se jede i uživa u okusu.


Autorica likovnog rješenja je Tamara Herceg, a marke se u poštanskom prometu koriste od 16. 10. 2021. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti i ovdje.


(HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!