Glas Hrvatske

13:29 / 02.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Proslava u čast Divi Grabovčevoj na Kedžari

Kedžara: Diva Grabovčeva

Kedžara: Diva Grabovčeva

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

 U nedjelju, 3. srpnja, na Kedžari će se održati hodočašće “Divin dan” posvećen Divi Grabovčevoj. Misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić.

Svečano misno slavlje uveličat će Etno skupina “Čuvarice”, dok će Divin pozdrav koji govori o Divinom životu izreći mlada djevojka iz Rame Ivana Jozić.


Dan uoči same proslave, u subotu 2. srpnja, u 18 sati bit će upriličena misa uočnica koju će predslaviti hercegovački fratar fra Ante Marić.


“Divin dan”, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine sv. Petra i Pavla.


Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa ju je htio imati za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio. Pokopana je na Vran-planini ispred Kedžare u blizini Prozora, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.


– Diva je ponos i godinama se na toj lokaciji slavi njezin život i njezina smrt za svoje ideale. Diva je tako na neki način primjer svim mladim djevojkama, a također i mladićima, koji započinju neki svoj i kršćanski i bračni život, kako se treba živjeti svoja vjera – kazao je  župnik fra Stjepan Pavličević.


Dodao je kako su franjevci iz Rame, odnosno iz župe Rumboci, zadnjih nekoliko godina na Zahumu sagradili Divin dom, gdje je po predaji Diva rođena, i tu je izgrađen jedan kip – skulptura Dive u pokretu razigranosti kao mlade djevojčice.


/Fena/HMS/

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!