Glas Hrvatske

07:58 / 02.06.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Proširenje poduzetničke zone Dusine

Poduzetnička zona u Orašju

Poduzetnička zona u Orašju

Foto: Matej Iljazović / -

Poduzetnička zona u općini Orašje postoji već 17 godina. Gotovo je u cijelosti popunjena, a svakim danom stižu im i novi zahtjevi za pokretanje poslovanja na tom području. Stoga je proširenje kapaciteta poduzetničke zone Dusine bio logičan potez Županije Posavske. 

Prema riječima županijskog ministra gradnje i prostornog uređenje Dragutina Živkovića ova poduzetnička zona će se u prvoj fazi propiriti s 35 na 42 ha površine, jer postoje interes i potreba.


- Poznato je da se uspješnost poduzetničke zone mjeri po popunjenosti kapaciteta, učinkovitosti tvrtki i broju zaposlenih te da se u ovom slučaju većinom radi o stranim ulagačima orijentiranim na izvoznu proizvodnju, tako da nema dvojbe da ćemo nastaviti u tom pravcu - ističe ministar Živković.


Koliko je poduzetnička zona Dusine sa svojom infrastrukturom i drugim pogodnostima privlačna investitorima, pokazuje i najnoviji primjer ulaganja inozemnog kapitala u samoj poslovnoj zoni. Menadžer grupe Maxhoff Jozo Puškarić ističe kako je njihova firma zamišljena da kompletnu proizvodnju kućanskih aparata i distribuciju radi iz Orašja, a preko sestrinske firme u Županji koja će raditi distribuciju proizvoda plasira u EU i Republiku Hrvatsku.


- Riječ je o projektu u koji je do sada uloženo više od 5 milijuna konvertibilnih maraka, a planirano je da se u prvoj fazi uloži još oko 10 milijuna. Osigurat će zapošljavanje većeg broja radnika uz dobre uvjete rada - ističe Puškarić i naglašava kako vlasnik tvrtke planira tijekom zapošljavanja ponuditi uvjete rada koji su slični ili jednaki uvjetima koje imaju ljudi koji odlaze raditi na Zapad.


Bosanska Posavina prepoznata je u svijetu poduzetničkih ulaganja. Potvrđuju to milijunska ulaganja koja osiguravaju radna mjesta za mlade, što je jedan od uvjeta za njihov ostanak u Posavini. U općini Orašje planirane su još dvije poduzetničke zone, na području autoceste M 18. Tu su još i poduzetničke zone u općinama Domaljevac-Šamac te Odžak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!