Glas Hrvatske

15:59 / 11.04.2022.

Autor:

Projekti za razvoj grada Mostara

Park-šuma Trimuša

Park-šuma Trimuša

Foto: snimka zaslona / facebook

U sklopu Mostarskog sajma predstavljen je projekt “MoStar – Prostori koji pokreću”, a riječ je o trogodišnjem projektu čiji je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru. Kroz projekt će se do sredine 2024. godine, provesti aktivnosti poput ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative financirane od strane zajednice, te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

- Drago mi je što će se u okviru ovog projekta implementirati dio revitalizacije i upotpunjavanja sadržaja parka/šume Trimuša, ali i pokrenuti mnoge inicijative u svrhu razvoja grada Mostara - izjavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.


On je rekao kako je zahvaljujući radu gradske administracije, samo u prošloj godini apliciralo i potpisano više desetaka projekata koji su od iznimne važnosti za cijelu društvenu zajednicu.


- Također, 2022. godina rezervirana je za nekoliko najavljenih prekograničnih, međunarodnih, ali i lokalnih poziva i programa gdje će Grad Mostar nastojati izraditi što kvalitetnije projekte te ih, uz pomoć donatora, uspješno implementirati – istaknuo je Kordić.


Projekt financira Ujedinjeno Kraljevstvo


Projekt “MoStar – Prostori koji pokreću” financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need (PIN).


Ovim povodom, britanski veleposlanik u BiH Matthew Field naglasio je da se Ujedinjeno Kraljevstvo posebno zanima za događanja u Mostaru.


- Vjerujemo da ovaj grad ima potencijal da bude primjer prosperiteta, kreativnosti, reforme, partnerstva i napretka, ali da je u prošlosti često bio iznevjeren. Uvjereni smo da će naš novi projekt u Mostaru doprinijeti pozitivnom razvoju i zadovoljstvo nam je što imamo priliku da nadogradimo na sjajna postignuća civilnog društva. Projekt, koji sada ulazi u fazu implementacije, ima za cilj da podrži održivi, inkluzivni mir u Mostaru putem investicija u javne prostore koji su u interesu građana - rekao je Field.


Novo ruho Trimuše


Koordinatorica projekta Ines Popovac zahvalila je Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i njihovom veleposlanstvu u BiH koji su prepoznali važnost i kvalitetu projekta za Mostar.


- Kroz ovaj projekt mi ćemo raditi na unaprjeđenju i upotpunjavanju sadržaja za park šumu Trimušu, odnosno Biskupovu glavicu, sa svim pripadajućim sadržajima. Kroz projekt će se raditi na kompletnoj revitalizaciji cijelog područja parka šume Trimuša, što znači da ćemo raditi sve pripremne radove, postavljati urbani mobilijar, instalirati mnoge sadržaje za djecu i odrasle u kontekstu rekreacije, izleta i svih sadržaja koje Trimuša već nudi, ali su nažalost zapušteni i devastirani – izjavila je Popovac.


Najavila je i mnogobrojne sadržaje koji uključuju postavljanje više dječjih igrališta, amfiteatra, adrenalinskog parka, postavljanje javne rasvjete za cijelo područje.


(Izvor: hms.ba / bljesak.info)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!