Glas Hrvatske

09:39 / 09.02.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Projekt “Eco Win” u mostarskim školama

Svečano otvaranje projekta "Eco Win"

Svečano otvaranje projekta "Eco Win"

Foto: snimka zaslona / hms.ba

U suradnji s 24 osnovne i srednje mostarske škole jučer je prigodnom svečanošću započela provedba projekta odvajanja otpada “Eco Win”. Riječ je o projektu bez vremenskog ograničenja u okviru kojeg će svaka osnovna i srednja škola dobiti tri kontejnera za odvajanje plastike, papira i limenki, a istovremeno će se vršiti i edukacija učenika koju će voditi stručni tim.

Cijeli projekt financira Udruženje “Zajedno za naš grad” koje je zaslužno za ideju i realizaciju, dok potporu njegovoj provedbi daju Grad Mostar i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ.


Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako mostarska deponija ima vrlo ozbiljno postrojenje za reciklažu, ali da ono samo kao takvo nije dovoljno te da upravo zbog toga ovaj projekt ima izuzetnu važnost.


– Mi ovih dana raspisujemo natječaj za dodatnu nabavku kontejnera. Ideja je da napravimo što više zelenih otoka kako bi primarno sortirali otpad i onda taj razvrstani primarni otpad ide na to reciklažno dvorište na deponiji i time bi zatvorili taj krug. Već sada se oko 8 posto količine otpada koji dolazi na deponiju reciklira i prodaje i to je ono od čega deponija pravi prihode i plaća svoje troškove – kazao je Kordić dodavši kako je problem oko deponiranja otpada sastavni dio oko reciklaže te da se jedno bez drugog ne može riješiti.

Reciklaža nije blamaža - moto Udruženja “Zajedno za naš grad”

Reciklaža nije blamaža - moto Udruženja “Zajedno za naš grad”

Foto: snimka zaslona / hms.ba

Predsjednik Udruženja “Zajedno za naš grad” Nermin Mehić naglasio je da mu je posebno drago što su direktori škola i Gradska uprava Mostara izuzetno dobro prihvatili projekt.


– Želja nam je educirati učenike i dati ideju koja će, zasad, biti realizirana uz pomoć 24 škole. Mi nećemo prodavati otpad nego ćemo ga odvajati i davati na dalju obradu, a zauzvrat ćemo, nadam se, dobiti sredstva za našu javnu kuhinju, kao i školske ekološke projekte – zaključio je Mehić.


(Izvor: HMS)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!