Glas Hrvatske

14:45 / 18.03.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Predstavljena nova knjiga profesora Franje Topića

Predstavljači knjige

Predstavljači knjige

Foto: Anto Pranjkić / HRT

U sklopu obilježavanja 120-te obljetnice Hrvatskoga kulturnog društva Napredak i stoljeća njegove Glavne podružnice u Zagrebu, predstavljena je knjiga "Bosna i Hercegovina naša domovina" autora Franje Topića, inače obnovitelja "Napretka” i dugogodišnjega predsjednika ovoga društva te umirovljenoga profesora Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Sarajevu. O knjizi su, uz autora govorili prof. dr. Slavko Slišković, prof. dr. Pavo Barišić i dr. sc. Aziz ef. Hasanović.


Knjiga "Bosna i Hercegovina naša domovina" sastoji se od 75 kolumni o političkim, vjerskim i društveno-kulturnim prilikama u Bosni i Hercegovini, koje je autor objavio u bosanskohercegovačkim i hrvatskim medijima. Donosi i osobne stavove o pojedinim pitanjima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH, a posebno u Sarajevu.


Prema riječima prof. dr. Pave Barišića, autor je u ovoj knjizi progovorio kao građanin BiH, koji voli svoju domovinu i govori mišljenje mnogobrojnih Hrvata.


- Promišlja o onom što se dogodilo, što se sada zbiva, ali i o budućnosti BiH, kazao je ovom prigodom profesor Barišić i napomenuo kako članci profesora Topića sabrani u knjizi objavljivani su od 2002. do 2017. i subjektivno su svjedočanstvo promjena koje su nastajale u tom razdoblju:


-Traži način kako BiH učiniti, kako je on naziva, blagoslovljenom zemljom za sve stanovnike i predlaže modele jedinstva u različitosti. Promišlja o tome što je to kulturni, identitet, što je to politički identitet BiH te kako pri tom sačuvati sve njezine posebnosti i različitosti. I pri tome je, još, a to je i posljednja njegova poruka u ovoj knjizi, i optimističan - primijetio je profesor Barišić.


Tijekom svojih brojnih nastupa profesor Topić je govorio kako je sva njegova politika sažeta u želji da što više Hrvata katolika ostane u Bosni i Hercegovini te da pritom žive što bolje s pripadnicima drugih naroda:


- To je knjiga skup mojih kolumni napisanih u posljednjih 15 godina. Mislim da je važno, vrlo važno da se na jednom mjestu nađu, a u njima se vide moji stavovi o stotinama pitanja vezanih za BiH, Hrvate u HiH, Hrvatskoj, ekumenizmu i dijalogu - naglasio je za "Glas Hrvatske".


Profesor Topić trenutačno je počasni predsjednik i član Središnje uprave Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.


Čovjek je to koji je uskrsnuo Napredak ovih godina pogotovo nakon onih godina kada je rad Napretka bio zabranjen i vodio ga je uspješno skoro 30 godina tako da je nama i čast i zadovoljstvo njegovu knjigu predstaviti ovdje u Zagrebu, vidno ganut istaknuo je dopredsjednik Središnje uprave Napretka za Hrvatsku profesor Dražen Vikić Topić te pripomenuo kako je u povodu 120. obljetnice društva i 100-te obljetnice Napretkova kulturnog centra u Zagrebu, predstavljena je i knjiga sveučilišnog profesora Zdravka Matića.


- Knjiga se zove "Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Rad u Dalmaciji u periodu od 1925. do 1949. godine". Knjiga je vrlo zanimljiva jer pokazuje koliko je u tom periodu, između dva svjetska rata Napredak bio aktivan u Splitu, u Makarskoj, i u svim tim mjestima u Dalmaciji te se vidi da Napredak nije radio samo u Zagrebu nego po cijeloj Hrvatskoj. 


Inače, u ovoj slavljeničkoj godini Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirat će još brojne slične kulturne događaje u 44 svoje podružnice u BiH, Hrvatskoj i svijetu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!