Glas Hrvatske

10:00 / 28.05.2023.

Autor: Slavica Štefić

Predstavljena knjiga Damira Zorića Silva rerum

Promocija knjige u Mostaru

Promocija knjige u Mostaru

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Silva rerum – naslov je knjige pročelnika Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Damira Zorića, izvanrednog profesora koja je predstavljena u Sveučilišnoj galeriji, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Kako je istaknuto riječ je o bilješkama o ishodištima pučkih tradicija.

Predstavljači su bili fra Ante Marić, Milan Bešlić, Ivica Pandžić i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović. Autor knjige je rekao da je riječ o „svaštari“ koja govori o našem identitetu. "Silva rerum je zapravo ono što danas nazivamo notebook", rekao je dr. sc. Zorić.


Knjiga je posvećena pučkim tradicijskim temama.


U prvome dijelu nalaze se sljedeći naslovi: 

"Povijest hrvatskoga bajoslovlja: Nacrt povijesnog pregleda hrvatskih istraživanja stare slavenske vjere od XVIII. do. XX. stoljeća"


"Nikola Andrić o hrvatskom narodnom pjesništvu: N. Andrić između V. S. Karadžića i T. Benfeya"


"Povijesna ishodišta jedne gangaške pjesme iz Lovreća: Neobičan motiv jedne gangaške pjesme""Etnološka ishodišta Katičićeve mitološke trilogije"  naslov je prvoga članka drugoga dijela knjige i vezan je za trilogiju knjiga Radoslava Katičića: Božanski boj: Tragom svetih pjesama naše pretkršćanske starine (2008.); 240 Prikazi i osvrti Zeleni lug: Tragom svetih pjesama naše pretkršćanske starine (2010.); Gazdarica na vratima: Tragom svetih pjesama naše pretkršćanske starine (2011.). 


Druga cjelina knjige završava tekstom "Grudska molitva: Kralju Žudijski mene slugu tvoga neba i zemlje čestita učini".


Treća cjelina počinje tekstom "Baština je temelj identiteta: Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Podstrani i donjim Poljicima.


Zavjetovane djevojke (virdžine) u tradiciji balkanskih gorštaka“ posljednji je članak ove knjige. U njemu autor vrjednuje priloge domaćih i inozemnih istraživača o iznimno intrigantnoj pojavi ostanka djevojke u roditeljskoj kući koja nema muških potomaka.


Predstavljanje ove knjige koja govori  baštini koja je temelj identiteta jednoga naroda  organizirano u sklopu 10. Sveučilišnog likovnog simpozija koji se održava od 23. do 27. svibnja u Sveučilišnoj galeriji. Simpozij je ove godine okupio više od četrdeset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore koji cijeli tjedan stvaraju nova umjetnička djela.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!