Glas Hrvatske

11:19 / 23.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Predstavljen roman "Ćudljive vode" autora Matiasa Zečevića

Predstavljanje romana "Ćudljive vode"

Predstavljanje romana "Ćudljive vode"

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U Galeriji Kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Glavne podružnice Mostar sinoć je predstavljen roman "Ćudljive vode" autora Matiasa Zečevića.

U ime organizatora nazočne na mostarskoj promociji pozdravio je dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka podsjećajući na misiju ovog društva koje "uvijek spaja, a nikad ne razdvaja uvezujući ljude i prostore od ponosne Bosne, čarobne Posavine do kršne Hercegovine", podsjetivši pritom na brojne Napretkove kulturne sadržaje društva koje su tijeku i koji slijede.

Miroslav Landeka

Miroslav Landeka

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Roman "Ćudljive vode" inspiriran je poplavama koje su 2014. godine pogodile Bosansku Posavinu. Tijekom tih svibanjskih poplava samo je u općini Odžak bilo evakuirano oko četiri tisuće stanovnika. Ovim romanom autor je želio trajno ostaviti podsjetnik na ta nemila zbivanja. Mladi književnik iz Odžaka, diplomant Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Matias Zečević, nakon rodnog mjesta i grada na Neretvi roman inspiriran izazovom života u Posavini uskoro će predstaviti i u Središnjoj Bosni i Njemačkoj.

Matias Zečević

Matias Zečević

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Dr. sc. Daniela Jurčić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i književnik Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavne podružnice Mostar predstavili su Zečevićev roman ukazavši na jednostavnost i pitkost njegovog spisateljskog stila, te usporedivši poplavu u Bosanskoj Posavini s onom Bibilijskom i Noinom arkom. Zajednička je ocjena kako se na kraju romana čitatelju nudi pozitivna poruka nade i ohrabrenja, ljubavi prema domu i zavičaju, te ostanku na plodnoj ravnici i zemlji koja život znači.


Zečević je na kraju zahvalio svima onima koji su mu pomogli u objavi drugog romana i promociji ukazavši iznova na brojne nepravde kojima hrvatski čovjek, a posebice mladi naraštaji svjedoče, ali koje su premostive uz predan rad i znanje. U glazbenom dijelu programa promocije nastupila je glazbenica iz Širokog Brijega Jelena Skoko.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!