Glas Hrvatske

09:35 / 04.05.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Promocija knjige “Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti” večeras u Mostaru

Poziv na predstavljanje knjige

Poziv na predstavljanje knjige

Foto: snimka zaslona / hms.ba

Knjiga “Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti”, koja otkriva malo poznatu umjetnost monolitnih stela oblikovanih u antropomorfne križeve, za koju je tekst napisao Ivan Lovrenović, a fotografije snimio Josip Lovrenović, bit će predstavljena u Mostaru večeras u 19 sati, u Klubu knjige Ivo Andrić.

Autori knjige su istraživali stare katoličke nadgrobne spomenike u arealu, čije geografske vrhove označavaju Varcar (Mrkonjić-Grad), Kotor-Varoš, kraj oko Zenice, istočni obod Livanjskoga polja, te visoka ramska sela kod Prozora.


Govoreći o knjizi na jednom sarajevskom predstavljanju, Ivan Lovrenović je naveo da je Stara Bosna ostavila jedan ”zadivljujući kulturni znak, unikatan u razmjerima balkanskim i europskim, a do danas od domaće znanosti i kulturne javnosti gotovo neprimijećen”.


- Riječ je o uspravnim nadgrobnim pločama oblikovanim kao antropomorfni križevi. Njima su se kršćanski grobovi počeli obilježavati od kraja XV i početkom XVI stoljeća, nakon što je učvršćenjem osmanske teokratske države i islamske civilizacije u Bosni i Hercegovini nastalo društvo s tri oštro razdvojene religije/konfesije - rekao je Lovrenović, piše Bljesak.info.


Prema njegovim riječima, prethodna srednjovjekovna nadgrobna kultura stećaka, zajednička svim stanovnicima Bosne i Huma, tada zamire, a obilježavanje grobova se diferencira konfesionalno. Taj novi oblik kršćanske nadgrobne skulpture, koji tada nastaje, vremenom se duboko uvriježio kod katolika u užem geografskom arealu srednje Bosne.


- Ta kultna umjetnost održala se kroz nekoliko stoljeća sve do danas, te se kroz to vrijeme mijenjala i razvijala zanimljive mikroregionalne razlike, ne napuštajući početnu zamisao antropomorfnoga križa - naveo je Ivan Lovrenović.


(HMS) 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!