Glas Hrvatske

10:15 / 15.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Povijesna prilika za HOK Domaljevac

Franjo Ivić

Franjo Ivić

Foto: Pejo Gašparević / -

Ovih dana Bosansku Posavinu trese do sada neviđena navijačka groznica. Pravi "krivac" za ovakvu užarenu atmosferu u ovo preduskrsno vrijeme jesu odbojkaši HOK Domaljevca, koji se nalaze u svojevrsnoj prigodi da po prvi puta u povijesti osvoje prvenstvo Bosne i Hercegovine, što bi bilo prvorazredno iznenađenje a donijelo bi nemjerljivu sreću stanovnicima Bosanske Posavine.

Naime, puleni trenera Zlatka Ivića su u finale playoffa ovogodišnjeg državnog prvenstava BiH stigli preko favorizirane ekipe brčanske Mladosti, a i u finalu će odmjeriti snage s sedmerostrukim prvakom BiH ekipom Kaknja.


Na "prvu", rekli bismo, ništa neobično. Finale, pa što. No, nekoliko je stvari bitnih za razumijevanje ovog sportskog uspjeha i njegove vrijednosti Bosanskoj Posavini. Naime, prema riječima predsjednika kluba HOK Domaljevac Vladimira Blažanovića, u Bosanskoj Posavini gotovo svako selo ima po desetak odbojkaških vanjskih igrališta. Nekada davno je gotovo u svakom dvorištu bilo po jedno odbojkaško igralište. Ovdje je odbojka sport broj jedan. Također, Domaljevac-Šamac je jedna od najmanjih općina u Bosni i Hercegovini, a Domaljevac je u administrativno-razvojnom smislu selo. Zanimljivo je kako jedna tako mala sredina uistinu jeste veliki sportski rasadnik.


- Veliki broj igrača iz Bosanske Posavine igra u Premijer ligi Hrvatske i drugim svjetskim ligama. Imamo igrače poput Matića u Turskoj, pa Tomislava Ćoškovića izbornika mlađih uzrasta odbojkaške reprezentacije Hrvatske, pa onda poznate odbojkaše poput Pere Stanića, Dragana Božića, Branka Damjanovića... Svi su oni ovdje ponikli. Tako da ovaj rezultat ima svoje utemeljenje, ali i nas je sve pomalo iznenadio, ali ne bunimo se - radosno ističe predsjednik Kluba Blažanović.


Aktualni načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić prošao je sve strukture ovoga kluba od igrača, tajnika do predsjednika kluba. To ga čini posebno ponosnim kada vidi kakve je temelje udarao mladićima koji su došli poslije njega.


- Objektivno, mislimo da smo malo kvalitetniji od OK Kaknja, ali će i oni dati svoj maksimum u finalu imajući u vidu da zadnjih godina nisu bili prvaci, a na njih se svake godine baca veliki naglasak - kaže načelnik općine i tako pokazuje svoje zavidno znanje aktualne odbojkaške situacije u BiH


Danas su oči uprte u momčad koja bi realno mogla postati prvak BiH i tako izboriti nastupe na međunarodnoj sceni, ali odakle novac za takav rezultat. U klubu kažu da su presretni što imaju donatore i sponzore, pa i potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, ali nastupati u Europi u financijskom smislu je nešto sasvim drugo. No, predsjednik Vlade Posavske Županije ističe da se Domaljevčani pobrinu za rezultat i titulu a podrška neće izostati.


- Mi ćemo pomoći HOK Domaljevac ako bude igrao međunarodne utakmice, jer to znači afirmaciju cijele Županije, ali i mogućnost stvaranja kontakata te povezivanja sa sredinama odakle su klubovi protiv kojih se bude igralo - mudro rezonira prvi čovjek Vlade Županije Posavske Đuro Topić.


Inače, ovaj klub već duže vrijeme ima jako dobro prakticiranje sportske diplomacije, čije je temelje  uspostavljao i poznati novinar HINE Pejo Gašparević, koji je prve životne korake učinio baš u Domaljevcu, gledajući svoje zemljake kako se na prašnjavim poljanama bacaju za odbojkaškim loptama.


Posavina gori, a već u subotu će HOK Domaljevac na ljuti megdan protiv Kaknja. Posavina podrhtava. Vrijeme je i za prvu titulu državnog prvaka i izlazak na međunarodnu scenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!