Glas Hrvatske

11:37 / 21.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Potpisani Ugovori o stipendiranju s Napretkovim stipendistima

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju s Napretkovim stipendisticama i stipendistima

Potpisivanje Ugovora o stipendiranju s Napretkovim stipendisticama i stipendistima

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Nakon Sarajeva i Zagreba Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji s Glavnom podružnicom u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u subotu 19. ožujka u Mostaru upriličilo je svečanost potpisivanja ugovora s dobitnicima stipendija i potpora, dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ za akademsku 2021./22. godinu.

Uz 24 stipendistice i stipendista svečanosti potpisivanja Ugovara bili su nazočni i dopredsjednici HDK Napredak Miroslav Landeka i Josip križanović te Frano Leovac, predsjednik sekcije Mladih HKD Napredak.


U svojim obraćanjima predstavnici Središnje uprave HKD Napredak istaknuli su kako je stipendiranje mladih jedna od temeljnih odrednica djelovanja Napretka od njegovog osnutka do danas te kako dobiti Napretkovu stipendiju predstavlja i određenu vrstu privilegije ali i obveze jer mladi su dužni tijekom studiranja biti i aktivni članovi Društva. Kako je Napredak odlučan i ustrajan u ispunjavanju svoje misije najbolje govori podatak kako je od obnove 1990. do danas Središnja uprava dodijelila više od tri tisuće stipendija i potpora i kroz podružnice više od tisuću stipendija i potpora.


Ove godine stipendija za studente prve godine studija iznosi 1.000,00 KM za godinu dana, a za studente viših godina studija 2.000,00 KM za godinu dana dok za poslijediplomske studije stipendija iznosi 3.000,00 KM za godinu dana. Iznos potpore za godinu dana je 1.000,00 KM.


Stipendija iz Podfonda Irene Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili za studente koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji iznosi 2.000,00 KM za godinu dana.


A Napretkovu misiju stipendiranja podržava i obitelj prof. Vida Puljića. Obitelj Puljić je i u akademskoj 2021./22. godini podržala Napretkovu misiju stipendiranja i značajnom donacijom novčanih sredstava omogućila školovanje šest studenata koji će biti propraćeni od prvog do posljednjeg semestra svoga školovanja u trajanju od pet godina. Nije ovo prva donacija obitelji koja vjerno i čvrsto stoji uz Hrvatsko kulturno društvo Napredak, na taj način izražavajući zahvalnost za pomoć i stipendiranje koje je Napredak još davne 1928. godine pružio njihovom ocu i djedu, uvaženom prof. Vidu Puljiću. Prof. Vid Puljić je rođen 1909. godine u selu Hodovu kod Stoca. U rodnom Hodovu pohađao je pučku školu, a gimnaziju u Stocu. Petogodišnju učiteljsku školu u Mostaru završio je 1933. godine gdje je bio Napretkov stipendist koji je bez obveze plaćanja boravio u Napretkovom konviktu „Petar Svačić”.


Iz zahvalnosti i moralne obveze prema Napretku, njegova djeca i unuci su osnovali Obiteljsku donaciju "Vid Puljić” koja je sastavni dio Napretkovog fonda za stipendiranje Ivo Andrić–Vladimir Prelog. Hrvatsko kulturno društvo Napredak se iskreno nada kako će obitelj Puljić biti vodilja i za mnoge druge koji će uz ovo veliko Društvo pomagati i školovati kako ove, tako i brojne generacije koje nam dolaze. Napredak je neizmjerno zahvalan na doniranim sredstvima i obitelj Puljić smatra dijelom svoje velike obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!