Glas Hrvatske

10:31 / 17.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija HKD Napredak za akademsku godinu 2022./23.

Mladi Napretkovci

Mladi Napretkovci

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog" i Podfondova "Irena Kozarić" i "Vid Puljić" za akademsku 2022./2023. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija i potpora bit će upriličeno u subotu, 18. ožujka 2023. godine u 12,00 sati u prostorijama Napretkova kluba "Lira", na adresi Pehlivanuša bb, Sarajevo.

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 112 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000,00 KM.


Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.


Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.


Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3204 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.


Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.


Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora će, osim u Sarajevu, biti upriličeno u Zagrebu 25. ožujka i Mostaru 1. travnja 2023. godine.

 

(hkdnapredak.com)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!