Glas Hrvatske

10:33 / 05.03.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija

Članovi HKD Napredak

Članovi HKD Napredak

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkova “Fonda za stipendiranje i sveučilište Ivo Andrić – Vladimir Prelog” za akademsku 2021./2022. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija i potpora bit će upriličeno u subotu, 5. ožujka 2022. godine u 12,00 sati u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu, u ulici Pehlivanuša bb.

U akademskoj 2021./22. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 91 studenta i studenticu. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti 126.000,00 KM.


Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.


Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.


Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3000 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.


Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.


Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora će, osim u Sarajevu, u narednom razdoblju biti upriličeno u Mostaru i Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!