Glas Hrvatske

13:26 / 08.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Potpisani ugovori o stipendiranju sa stipendistima HKD Napredak

Ovogodišnji stipendisti Napretka

Ovogodišnji stipendisti Napretka

Foto: HKD Napredak / kolaž/ustupljena fotografija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u subotu 5. ožujka je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu potpisalo ugovore sa dijelom dobitnika ovogodišnjih stipendija i potpora, i to 26 studentica i studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Napretkova Fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog" za akademsku 2021./22. godinu. 

Dodjela Napretkovih stipendija

Dodjela Napretkovih stipendija

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U sljedećem razdoblju potpisivanje ugovora s ostalim dobitnicima stipendija i potpora će biti upriličeno u Mostaru i Zagrebu.


Stipendija za studente prve godine studija iznosi 1.000,00 KM za godinu dana, a za studente viših godina studija 2.000,00 KM za godinu dana dok za poslijediplomske studije stipendija iznosi 3.000,00 KM za godinu dana. Iznos potpore za godinu dana je 1.000,00 KM.


Stipendija iz Podfonda Irene Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili za studente koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji iznosi 2.000,00 KM za godinu dana.


Stipendiste je u ime Društva pozdravio dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za mlade i stipendije Josip Križanović, koji je istaknuo kako je Napredak od svoje obnove pa do danas osigurao više od 3000 stipendija.


- Biti Napretkov stipendista je velika čast, i od vas se očekuje da doprinosite ne samo Napretkovim podružnicama kojim pripadate nego i lokalnim zajednicama iz kojih dolazite - rekao je Križanović.


Nazočne je pozdravio i predsjednik Udruge Mladi HKD Napredak Franjo Leovac koji je istaknuo kako je i sam bio stipendist Napretkove bečke podružnice u dva navrata te pozvao stipendiste da se uključe u rad Udruge Mladi HKD Napredak.


- Očekujem da se svi aktivirate i date svoj doprinos ne samo u Napretkovim podružnicama nego i u Udruzi Mladi HKD Napredak - rekao je Leovac.


Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča pozdravio je stipendiste i izrazio zadovoljstvo što je Napredak i ove godine u prilici dati potporu mladim, nadarenim i uspješnim ljudima.


- I ja sam se davne 1992. godine uključio u rad Napretka i bio Napretkov stipendist. Dobivanjem Napretkove stipendije postajete dijelom velike Napretkove obitelji - istaknuo je predsjednik dr. Čiča.


Stipendiste je pozdravio i čestitao im na dobijanju Napretkovih stipendija te poželio puno uspjeha u daljnjem školovanju i počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.


U akademskoj 2021./22. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 91 studenticu i studenta. Ukupno je za stipendije i potpore izdvojeno 126.000,00 KM.


Hrvatsko kulturno društvo Napredak utemeljeno je 1902. godine s ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.


Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.


Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3000 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.


Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Dodjela stipendija HKD Napredak

Dodjela stipendija HKD Napredak

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!