Glas Hrvatske

09:56 / 20.01.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Posavska košara od vrbove šibe i dalje jako tražena na svjetskom tržištu

Posavske košare

Posavske košare

Foto: Anto Pranjkić / GLAS HRVATSKE

Kad se putnik namjernik iz Orašja uputi prema Šamcu mora proći nekoliko sela, a najveće među njima je sjedište općine, Domaljevac, mjesto poznato po tradicionalnim proizvodima od šibe. Odavde u svijet odlaze košare različitih boja i oblika, a izrađuje ih obitelj Marijana Josića.


Od 50-tih godina prošloga stoljeća pletu košare, iako je to izrazito težak i zahtjevan posao, kaže nam Marjanova majka Mara, koja je ovom teškom poslu naučila svih petoro svoje djece.


- U jesen se isiječe, u proljeće klasira, pa se opet sadi. Kad dođe opet jesen opet se siječe ručno pa se kuha, pa tek onda pleteš - kaže baka mara i napominje kako proces kuhanja šibe zbog guljenja kore traje 12 sati. Napominje kako je lakše od kada su nabavili stroj, a prije se kora od šibe ručno gulila. Baka Mara na dan može izraditi maksimalno osam košara.. Izrađivala ih je i dok su bili u progonstvu tijekom Domovinskoga rata.


- Ja sam plela i u ratu. Imala sam petoro djece i plela sam i u ratu. Izbjegli smo odavde, ali sam i u Štitaru u Županji.


Pletene košare obitelji Josić

Pletene košare obitelji Josić

Foto: Anto Pranjkić / GLAS HRVATSKE

Uz prodaju na domaćem tržištu Josići svoje proizvode većinom izvoze. Uglavnom u Austriju i Njemačku. Odnedavno i u Francusku. - Plasman sad trenutačno nije problem. Veći je problem proizvodnja. Što se tiče plasmana velika je potražnja u Europi za pletenim košarama i mi tu nemamo problem. Mi unaprijed godinu dana ugovorimo našu prodaju - govori Marijan te naglašava kako ovaj posao omogućava pristojan život obitelji. Djeca im studiraju. No, i oni pomažu kad su doma. Glavni problem predstavlja nedostatak materijala za proizvodnju. Šibu za pletenje košara trenutačno otkupljuju, a imaju i dio vlastite proizvodnje što im je nedovoljno.


- Imamo strašan problem sa sirovinom i sljedeće godine ćemo ući u realizaciju Programa sadnje sirovine - program sadnje šibe kao sirovine. Pokušavamo zatvoriti krug da imamo sirovinu, da imamo proizvodnju i da imamo plasman. Sad nam je najveći problem sirovina, a manji proizvodnja.


Prema Marijanovim riječima malo je poduzetnika u općini Domaljevac-Šamac. No, oni koji su u svom Domaljevcu bili i za vrijeme rata i nikada ga nisu napuštali dovoljan su jamac opstanka Hrvata na oraško-šamačkim prostorima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!