Glas Hrvatske

15:15 / 18.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Polja bijele vile" Radice Leko

Radica Leko (desno) na predstavljanju knjige

Radica Leko (desno) na predstavljanju knjige

Foto: snimka zaslona / -

U organizaciji HKD Napredak - podružnica Posušje promoviran je roman „Polja bijele vile“ posuške književnice Radice Leko. Promocija romana je dio književnih sadržaja u okviru kulturne manifestacije "Posuško lito".

O knjizi su uz autoricu govorili književnici Stanisalv Bašić i Marina Kljajo Radić, dok je uvodni pozdrav uputio nazočnima prof. Ljubo Begić, u ime organizatora HKD Napredak podružnice Posušje.


U romanu je ispričana priča o susretu između prošlosti i sadašnjosti u dva dijela. U prvom dijelu prikazan je razvoj nesebične ljubavi između dvoje mladih Hercegovaca, mladića i djevojke… Njihova imena odraz su njihove prirode: to je dvoje neiskvarenih, dobrih i poštenih ljudi koji svoju ljubav grade na uzajamnosti, iskrenosti i povjerenju. Upoznaju se u svom selu, a njihova ljubav se učvršćuje na ljetnim stanovima u brdima, kad između planine Vran i Čvrsnice čuvaju stada na ljetnoj ispaši. Okosnica romana je njihova ljubavna priča koja povezuje početak i kraj, jednako kao prošlost i sadašnjost. (…) Iako se možda na prvi pogled čini da roman Polja Bijele Vile govori jezikom bajke koji ostaje samo na području maštovitog, njegovu vrijednost vidim upravo u ispreplitanju bajkovitog i stvarnog.


- Nadahnuće za pisanje romana bila je kratka legenda o nastanku jezera na Blidinju, priča o obiteljskim odnosima, neslaganjima, ljubavi i vilama, kazala je Radica Leko.


Nekadašnja prosvjetna djelatnica umirovljeničke dane provodi aktivno pišući, a u pripremi je i nova knjiga:


- To će biti priče sa etnološkim temama, slično ovome romanu, mitovi , legende, jer je naš svijet vjerovao i u snove, i u različita bića, vile, vukodlake... Bit će 15-ak zanimljivih priča o tome.


“Polja bijele vile” je dvanesto književno djelo Radice Leko. Roman je napisan bogatim jezikom u kojem su izražene različite emocije i zabilježene razne pojavnosti prirode. Jezik je to kojim je autorica prenijela davne legende o mitskim bićima, personifikacijama prirodnih sila, čime je obuhvatila čovjeka u njegovom razgovoru s prirodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!