Glas Hrvatske

11:16 / 26.02.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Planovi Županije posavske za privlačenje EU sredstava

Sudionici sastanka u Orašju

Sudionici sastanka u Orašju

Foto: Anto Pranjkić / HRT

U Orašju je održan sastanak koordinacijskog tima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području poljoprivrede. Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, a o pitanjima vezanim za suradnju ove dvije države kada je u pitanju poljoprivreda razgovarali su: ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima. Sastanku su nazočili i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te resorni ministri Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije Mato Brkić i Donko Jović.

Zadovoljna održanim sastankom ministrica Vučković je napomenula veliku ulogu Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem u intenziviranju sveukupne suradnje s područjima u kojima u biH živi hrvatski narod te je izrazila svoje mišljenje kako se na području pooljoprivrede može mnogo toga zajednički unaprijediti.


- Republika Hrvatska sada ima jedno veliko iskustvo i u korištenju pristupnih fondova na koja smo i pomalo zaboravili ali i aktualni su u kontekstu BiH i u kontekstu upravljanja i provedbe korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova Europske unije. Mi ta naša stečena znanja želimo prenijeti na područja BiH. Isto tako želimo ih konkretizirati kroz određene programe i projekte - kazala je ministrica Vučković.


Prema riječima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šuimasrstva Županije Posavske Mate Brkića Republika Hrvatska je strateški partner i u tom smislu se nastavlja djelovanje i planiranje svih strateških projekata u poljoprivrednoj proizvodnji.


- Sastanak smo održali kako bismo radili na zajedničkim projektima koji će ojačati suradnju između županija sa hrvatskom većinom. Planiramo razvojne projekte u suradnji sa Vladom RH kako bi osigurali ostanak naših poljoprivrednih proizvođača na tim prostorima. Planiramo i kako usavršiti naše poljoprivredne proizvođače u pisanju projekata za pristupne fondove Europske unije - rekao je tom prigodom ministar Brkić.

Koordinacija u Orašju

Ministrica Vučković na sastanku u Orašju

Ministrica Vučković na sastanku u Orašju

Foto: Anto Pranjkić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!