Glas Hrvatske

10:06 / 05.12.2021.

Autor: Glas Hrvatske

Otvorena izložba najstarijeg aktivnog slikara franjevca

Fra Petar Vidić

Fra Petar Vidić

Foto: HMS.ba / snimka zaslona

U Mostaru je u petak 3. prosinca otvorena izložba slika akademika fra Perice Petra Vidića, počasnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Bosni i Hercegovini.

- Fra Perica Vidić je prvi svećenik koji je postao članom Akademije znanosti i umjetnosti BiH, dvadeset godina je bio predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu, čiji je i osnivač. Fra Perica je jedan od osnivača Hrvatskog društva za znanost i umjetnost te je dugo vremena bio i dopredsjednik toga društva. Matica i društvo su ga proglasili svojim počasnim članom što dosta govori o njegovom djelovanju - rekao je akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU BiH.


Pored Vidićevog djelovanja na području kulture i znanosti, Bevanda je naglasio njegov filantropizam.


- Perica je istinski filantrop, humanist i čovjek koji sve što ima dijeli starijima, nemoćnima, bolesnima, učenicima i studentima. Veliki broj njegovih slika otišao je u fond za stipendiranje kako bi pomogao učenicima i studentima, doktorandima i onima koji nemaju novaca za školovanje. On je jedan fratar iz naroda i za narod - rekao je Bevanda.


Mostarska izložba, koja će ostati otvorena do 10. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, je humanitarnog karaktera.


O fra Perici je govorio i književnik Dragan Marijanović s kojima ga veže četrdesetogodišnje prijateljstvo.


Radi se o iznimnom čovjeku i eruditu koji je održao preko stotinu samostalnih izložbi, dobitnik je mnoštva nagrada, najstariji je aktivni slikar u franjevačkom redu, ima izdane tri monografije i uistinu je veliki čovjek. Rodom je Čapljinac koji je otišao sjevernije i taj dašak juga je ponio sa sobom što se vidi na njegovim slikama. Njegove slike prelaze iz realizma u impresionizam radi njegova sanjarstva. Ova izložba je naše malo i skromno hvala, rekao je Marijanović.


Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. godine. Završio je Franjevačku gimnaziju u Visokom, a studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U ljeto 1966. odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti. Predavao je likovnu umjetnost i povijest umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.


Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, a član je i mnogih društava te kako je već navedeno i počasni član HAZU BiH i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!