Glas Hrvatske

16:20 / 20.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorena izložba HKD Napredak “Stećci – svjetska baština UNESCO-a”

Izložba o stećcima u Fojnici

Izložba o stećcima u Fojnici

Foto: M. Landeka / ustupljena fotografija

Nakon prve online izložbe održane u Mostaru, izložba "Stećci- svjetska baština UNESCO-a" otvorena je u galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Izloženo je 12 fotografija stećaka iz deset nekropola u BiH, od Stoca i Konjica preko istočne Bosne do Kaknja i Novog Travnika. Dva stećka su iz Hrvatske, a ispod svake fotografije detaljan je opis stećka i lokaliteta na kojemu se nalaze. 

Pripremajući kalendar HKD Napredak za 2019. godinu, uz potporu prof.dr. Miroslava Palamete, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak došao je na ideju od fotografija stećaka napraviti putujuću izložbu. Na taj način želio je širu javnost upoznati s ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima čiju je važnost prepoznao i UNESCO te ih 2016. godine uvrstio na popis svjetske baštine.

Epidemija koronavirusa usporila mu je planove ali nije ih zaustavila. 

Ljiljana Jurak i Miroslav Landeka

Ljiljana Jurak i Miroslav Landeka

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Nakon što je okupljene na svečanosti otvorenja izložbe u Fojnici pozdravila Ljiljana Jurak, predsjednica fojničke podružnice HKD Napredak, okupljenima se obratio Miroslav Landeka, dopredsjednik Društva. 


- Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-a od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati i s tim upoznavati javnost, posebno mlade koje je potrebno educirati o baštini i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizirati stećke i približiti ih građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čijem području se ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici podizani između 12. i 16. stoljeća mogu pronaći - kazao je Landeka. 


Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se oko 77 tisuća stećaka. Daleko najviše, čak 60 tisuća, ih je u BiH. - Pored predstavljanja, naša obveza je brinu i o stećcima kako bi ovo iznimno kulturno blago mogli ostaviti i budućim naraštajima. Nažalost, svjedočimo mnogim primjerima uništavanja nekropola, pomjeranja stećaka te uništavanja posmrtnih ostataka koji se nalaze ispod svakog od njih. Naravno, imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organiziraju posjeti s ciljem njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. Jedan je to boljih primjera brige lokalne zajednice za baštinu - kazao je Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. 

Napretkova izožba „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ dostupna je i u online formatu. U Fojnici je počela svoje putovanje po BiH i zemljama regije kako bi predstavila ljepotu i posebnost srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Izložbom se želi probudi svijest o važnosti predstavljavanja Kamenih spavača, kako ih je nazvao Mak Dizdar, domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i njihova očuvanja za buduće naraštaje.


(Centralna.ba)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!