Glas Hrvatske

11:13 / 01.07.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorena izložba "Dio nas"

Otvorenje izložbe "Dio nas"

Otvorenje izložbe "Dio nas"

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Izložba "Dio nas" autora Darija Pehara, Marija Šunjića, Dalibora Nikolića, Željka Korena i Tamare Herceg, otvorena je u četvrtak 30. lipnja u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru u sklopu Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa.

- Izloženo je oko 30 radova umjetnika sa širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti, a pretežno su rađeni akril tehnikom. Koncepcija je bila takva da se odaberu aktualni autori koji konzistentno rade i koji mogu ponuditi razinu kvalitete koja Mostar zaista pozicionira visoko na ljestvici ne samo u našoj zemlji nego i šire - kazao je voditelj Galerije kraljice Katarine Kosače i jedan od autora izloženih radova Dalibor Nikolić.


Dodao je kako Mostar baštini kronologiju izrazito kvalitetnih galerijskih prostora i vizualnih događanja.


- Tu je naša galerija, tu je Sveučilišna galerija, galerija na biskupiji i HUB, koji također baštini djela svjetski priznatih, renomiranih umjetnika. Upravo u duhu tog novog vala i kvalitete i količine radova koje imamo priliku vidjeti u Mostaru, mi smo htjeli biti dio te kvalitete. Autori čiji su radovi izloženi nisu ovdje slučajno, odabrani su na principu onoga što u posljednje vrijeme rade i svi ovi radovi zadovoljavaju vrlo visoke vizualne i likovne kriterije - kazao je Nikolić.


Osim izložbe, u Galeriji je predstavljena i znanstvena knjiga, zbornik radova "Hrvatska izvan domovine IV", koji su uredile Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević.


- Riječ je o zborniku radova predstavljenih na prošlogodišnjem kongresu održanom u Zagrebu. Radovi su znanstveni, stručni, a ima i onih koji su pisani esejističkim stilom i mislim da će svatko pronaći nešto za sebe. Nadam se da ćemo se za dvije godine opet naći svi zajedno na promociji zbornika koji će nam donijeti radove koji će biti izloženi na ovom kongresu koji nam sada počinje - kazala je Hebrang Grgić.


Izložbu "Dio nas" uz nazočnost brojnih gostiju i uzvanika, među kojima i gradonačelnika Mostara dr. Mario Kordić, dopredsjednika HKD Napredak Miroslav Landeka, otvorio je ministar poljoprivrede HNŽ-e Donko Jović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!