Glas Hrvatske

12:06 / 26.08.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Otvaranje filmske radionice u Orašju

Plakat manifestacije (kolaž)

Plakat manifestacije (kolaž)

Foto: promo / -

HMI i Centar za kulturu Orašje i ove godine u Orašju organiziraju filmsku radionicu za ljubitelje sedme umjetnosti. Prošlogodišnji premijerni projekt pokazao se izvrsnim i dobro osmišljenim. U tom inicijalnom "pilot projektu" je nastao kratkometražni film "Bobby u pola tri", koji je potvrdio da Orašje ima itekakvog filmskog potencijala. 

Film je prikazan u sklopu festivalskog programa i oduševio je publiku, pa će tako i novi filmski projekt s radionice koja upravo počinje danas, 26. kolovoza, svoju premijeru doživjeti na ovogodišnjim "26. Danima hrvatskoga filma Ivo Gregurević".


Mladim i talentiranim ljudima stvoriti okvir za rad i kreativnost u maloj filmskoj sredini kao što je Orašje, omogućili su  Hrvatska Matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje. Na njihov poziv prijavilo se 15 polaznika filmske radionice, među kojima je i nekoliko lokalnih zaljubljenika u filmsku umjetnost.


Kroz radionicu, koja je se kao i prošlogodišnja održava pod stručnim okom redatelja Ivana Mokrovića iz Zagreba, polaznici će se upoznati s procesom snimanja filma, montaže, produkcije i distribucije te sudjelovati u novoj, zanimljivoj filmskoj priči. Idealna je to prigoda mladima koji planiraju nastaviti školovanje iz filmske umjetnosti, da naprave svoje prve filmske korake u može se reći "maloj Puli".


Rad s mladima i projekti koji to omogućavaju, jedna je od temeljnih zadaća HMI-ja, koja ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada. Radionica će trajati od 26. do 30. kolovoza 2021.

O projektu:


Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao. 


Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma.


Dani hrvatskog filma Ivo Gregurović u Orašju značajni su na više razina, na različite načine. Ako govorimo o značenju festivala za Orašje i njegovo područje, promatrali ga iz perspektive Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, to je područje rubno. Na nekoliko dana, i to ni manje ni više nego svojom kulturnom ponudom, ono privuče vidnu pozornost kako hrvatske tako i bosanskohercegovačke javnosti.


- Na samim počecima Dana hrvatskog filma Matica je imala važnu ulogu. Festival je u svojim začecima imao polu gerilsku formu nabavljajući filmove na različite načine. Suradnja Matice i jedne male skupine dobrih ljudi na čelu s legendarnim Ivom Grgurevićem bila je ključna. Kako se festival razvijao, kako je stjecao svoju strukturu i rutinu, Matica je postepeno odlazila u pozadinu. To vam je kao s djetetom. Kada odraste sve manje treba vašu pomoć, no istovremeno postajete na tu činjenicu ponosni. Tako je i Matica ponosna na Filmski festival u Orašju, njegovu samostalnost, njegovu životnost – istaknuo je Mijo Marić, ravnatelj HMI-ja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!