Glas Hrvatske

11:26 / 25.10.2021.

Autor: Klara Špančić

Osnivanje Napretkova Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH

Sudionici sjednice HKD Napredak

Sudionici sjednice HKD Napredak

Foto: HKD Napredak / HRT

U Zagrebu, u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak, održana je Sjednica Inicijativnog odbora za utemeljenje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH.


Sjednici je održana na poziv članice Središnje uprave HKD Napredak prof. dr. sc. Vande Babić Galić, a sjednici su prisustvovali dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, povjerenik HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb Goran Štrbac, pročelnica studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i pročelnica studija Filmska i televizijska režija i produkcija na Sveučilištu VERN, doc. dr. sc. Ozana Ramljak i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić.


Uz ostalo na sjednici je zaključeno da će Institut za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH imati četiri odjela i to Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze, Odjel za povijest Hrvata BiH i Odjel za film i medije.


Dogovoreno je da će se uskoro održati i novi sastanak kako bi se napravila organizacijska shema, medijska promidžba te pripremio osnivački akt Instituta koji će djelovati u sklopu HKD Napredak, te program rada i određene tehničke pojedinosti.


Naglašeno je kako je osnivanje ove institucije od velikog značaja za HKD Napredak.  


-Institut za hrvatsku kulturu i tradiciju Hrvata BiH na jednom mjestu prikupljat će i čuvati tradiciju i kulturu Hrvata BiH, promicati hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan nje - poručili su iz HKD Napredak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!