Glas Hrvatske

15:22 / 25.05.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Orguljaški festival Banja Luka 2022.

Plakat festivala

Plakat festivala

Foto: snimka zaslona (kolaž) / ika.hkm.hr

U crkvi nekadašnje trapističke opatije Marija Zvijezda sutra započinje drugo izdanje Orguljaškog festivala Banja Luka, koji će trajati do 28. svibnja.

Na koncertu otvorenja nastupit će banjalučka violinistica Lidija Bojinović, sopranistica Lucija Borković i umjetnički ravnatelj festivala orguljaš Edmund Andler-Borić.


Festival su prošle godine pokrenuli predsjednica HKD-a Napredak Banja Luka Ružica Grozdić Ševarika i koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić.


Banja Luka je uz Sarajevo najbogatiji grad što se tiče nasljeđa orguljaške baštine u Bosni i Hercegovini. Ove godine u Festival su uključene orgulje koje su nalaze u tri crkve: Trapističkoj crkvi Marija Zvijezda, katedrali Sv. Bonaventure i župnoj crkvi Pohoda Bl. Djevice Marije.


Malo koji grad u BiH može se pohvaliti bogatstvom kulturnog nasljeđa kao Banja Luka, a organizatori festivala banjalučkoj kulturnoj publici žele približiti koncertnu literaturu pisanu za orgulje kroz stoljeća. Također žele osvijestiti doprinos ulaska Austrije u Bosnu u 19. stoljeću i doprinos katoličke zajednice na kulturnom uzdizanju Banja Luke.


Na ostalim koncertima predstavit će se izvrsne umjetnice flautistica Laura Lenasi i sopranistice Ivona Šari i Danka Ilić.


Organizatori festivala zahvaljuju Banjalučkoj biskupiji, Sekretarijatu za kulturu RS te svima koji su pomogli u ostvarivanju ovog vrijednog kulturnog događaja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!