Glas Hrvatske

10:27 / 25.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Odžak: obilježen Dan planeta Zemlje

Odžak na Dan planeta Zemlje

Odžak na Dan planeta Zemlje

Foto: Matej Iljazović / ustupljena fotografija

Nizom prigodnih aktivnosti u Odžaku je obilježen Dan planeta Zemlje, a velik su doprinos dali mladi toga grada.

Općina Odžak i njezino središte na međunarodni Dan planeta Zemlje bili su prepuni ljudi, pogotovo onih mladih koji su željeli konkretnim aktivnostima doprinijeti ekološkom boljitku grada. Dobro koordiniranom akcijom Općine, Ministarstva za prostorno uređenje i okoliš Županije Posavske, Vijeća mladih grada Odžaka, ovlaštenog operatera za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH "Eko život" iz Tuzle te Ministarstvom kulture i obrazovanja uspješno je -  simbolično, ali i konkretno - obilježen taj dan.


Nakon završetka akcije načelnica općine Odžak Nada Ćulap nije krila svoje oduševljenje:


-Nakon dvije godine u našem gradu ponovno se čula vesela dječja graja i bilo je jako puno djece. Program je započeo već ujutro u osnovnoj školi, gdje su djeca predstavila svoje radove. Bila je organizirana i svojevrsna utrka, a onda je organiziran i natječaj literarnih radova na tu temu pa je Općina darovitu djecu i nagradila. Kasnije se pred Općinom našao veliki broj mladih koji su na središnjem trgu posadili zelenilo - zadovoljno je kazala načelnica.


Prema riječima ministra za prostorno uređenje i okoliš Županije Posavske Anesa Osmanovića ovo se u Odžaku radilo na tradicionalan način i prethodnih godina. No, korona je malo poremetila ustaljenu praksu, pa je akcija ponovno dobila svoje pravo lice.


- Tradicionalno u našem gradu, već duže vrijeme pokušavamo potaknuti ljude da razmišljaju ekološki, a kod male djece također pokušavamo uspostaviti ekološku svijest od malih nogu kako bi krenuli razmišljati ekološki -  kazao je ministar i potom istaknuo kako je donedavno postojala veliki deponij smeća koji je bio velika opasnost koja je otklonjena na vrijeme i izbjegnuta je ekološka katastrofa.


- Uspjeli smo zajedničkim snagama općine Odžak i Ministarstva na čijem sam čelu pa i uz pomoć viših razina vlasti riješiti da u Odžaku nemamo više deponija smeća. Sada se smeće odlaže na regionalni deponij i tamo se na ekološki način tretira, tako da smo sada vrlo zadovoljni, jer sada raspoloživa sredstva možemo usmjeriti na jačanje svijesti naših građana - zaključio je ministar Osmanović.


Posebno raduje činjenica kako su se ove godine u spomenute aktivnosti uključili i mladi iz Vijeća mladih općine Odžak, među kojima su i stručni ljudi poput magistre za očuvanje okoliša Ive Bilušić koja napominje kako je u tom gradu sve više mladih a koji žele konkretnim aktivnostima pomoći njegovu boljitku, između ostaloga i u ekološkom smislu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!