Glas Hrvatske

14:50 / 04.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Održana izborna skupština Udruge mladih HKD-a Napredak

Izborna Skupština Udruge Mladih HKD Napredak

Izborna Skupština Udruge Mladih HKD Napredak

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Druga izborna skupština Udruge mladih HKD-a Napredak održana je u subotu 3. srpnja u prostorijama Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Na skupštini su, uz predstavnike Središnje uprave HKD-a Napredak, Napretkove stipendiste i predsjednike pojedinih podružnica, bili zastupnici Napretkovih podružnica, koji su na skupštini potvrdili i odredili nove pravce i ciljeve svog djelovanja u iduće dvije godine. Neki od najvažnijih ciljeva svakako su očuvanje, promicanje i jačanje svih kulturnih vrednota Hrvata, kao i čuvanje i njegovanje izvornosti hrvatskoga jezika te suradnja s drugim institucijama i društvima u BiH, Hrvatskoj, ali i svijetu.


Za predsjednika Udruge mladih HKD-a Napredak izabran je Franjo Leovac iz Jajca, dopredsjednici su Matea Bakmaz iz Zadra, Irina Marković iz Sarajeva i Višeslav Lučić iz Mostara. Tajnik je Mario Kovač iz Posušja, a rizničarka Kristina Mišković iz Viteza. Upravni odbor čine: Mihaela Šumić iz Banje Luke, Toni Rajcer iz Tuzle, Ivan Šola iz Zagreba, Ivan Zelenika iz Busovače i Nikolina Tomić iz Kreševa, a Nadzorni odbor Goran Grbić iz Beča, Sandra Stojić iz Mostara i Davor Puljić iz Sarajeva.


Prije radnog dijela skupštine i izbora vodstva Udruge mladih HKD-a Napredak prisutnima se obratio i predsjednik HKD-a Napredak, dr. sc. Nikola Čiča, koji je naglasio kako su zapreke svakodnevni dio našeg života, ali upornošću, radom i znanjem možemo ih uspješno svladati:


- Uvijek morate težiti da postanete bolji i uspješniji. Prije ili poslije vaš rad će govoriti sam za sebe, težite da ti rezultati budu što prije. Danas živimo u svijetu u kojem nema ograničenja za one koji mogu stvoriti rezultate. Što brže možete iskoristiti ono što ste naučili za izvršavanje rezultata, to ćete biti uspješniji. I ovo vaše sudjelovanje u Napretku jedan je dio vašeg učenja i sazrijevanja i nikad ne zaboravite da ne moraš birati između činjenja dobra i dobrog rada - kazao je Čiča.

Dr. Nikola Čiča na Skupštini

Dr. Nikola Čiča na Skupštini

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Jedna od osnovnih Napretkovih zadaća jest pomoći mladim ljudima u njihovu obrazovnom procesu te tako stvoriti intelektualnu snagu koja će ovo društvo učiniti boljim i plemenitijim. Da u našem vremenu nedostaje novih Andrića i Preloga, istaknuo je i dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka: - Nesebično dajte svoju znanje, energiju, mladost i vrijeme, a mi ćemo svoje iskustvo kako bismo ovo društvo učinili boljim i prosperitetnijim. Predugo živimo na slavi starih napretkovaca, ovo društvo traži nove Andriće, Preloge, a među vama sigurno ima onih koji će im se bar približiti, ako ih neće nadmašiti“. Jer kao što je kazao Farrah Gray, gradite svoje snove, inače će vas netko unajmiti da gradite njihove - kazao je Landeka.


Nakon godine koju koju je obilježila epidemija koronavirusa, ovo je prvo veliko okupljanje Napretkovih mladih članova koji su i do sada svojim angažmanom u podružnicama slali poruku da su spremni raditi i stvarati u svojoj domovini.


- Okupiti devedeset mladih hrvatskih intelektualaca nije lako i organizacijski je vrlo zahtjevno, a to može samo Napredak. Želimo ovim poslati poruku da ste vi ti koji sutra trebate graditi u svojim sredinama, svatko u svojoj struci, bolje i kvalitetnije društvo. Istovremeno, vašim radom i uspjesima pridonijet ćete da ovo Društvo ostane temeljna hrvatska institucija kao što je to bila i do sada - rekao je Josip Križanović, dopredsjednik HKD-a Napredak.


- Mi mladi često se odričemo svoje domovine, odlazimo i prije nego što pokušamo. Mogu razumjeti potrebu za boljim životom. Možda ću je i ja potražiti negdje na zapadu. No prije nego što odem želim pokušati. Dati sve od sebe. Teško se stvari mijenjaju. Ali za sve treba vrijeme, sati i sati rada i truda - kazao je Franjo Leovac, predsjednik HKD-a Napredak podružnica Jajce i povjerenik za Mlade HKD-a Napredak.


Skupština Udruge mladih HKD-a Napredak završena je zajedničkim fotografiranjem ispred Napretkove palače u Sarajevu, a neformalno druženje uz razgovor nastavljeno je u prostorijama Kamernog teatra 55.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!