Glas Hrvatske

11:00 / 22.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Održan Napretkov svečani uskrsni koncert

Svečani uskrsni koncert

Svečani uskrsni koncert

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja 120 godina od utemeljenja Društva, sinoć je u prepunoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličilo svoj tradicionalni svečani uskrsni koncert.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča je u svom obraćanju pred koncert rekao da je Napredak veliko društvo koje ove godine slavi svoju veliku obljetnicu, 120 godina od nastanka.


– U tom razdoblju pokazali smo da smo temelj oko kojeg se kretao hrvatski narod u BiH. Naravno, ništa mi to ne bi mogli uraditi bez svih vas, sviju onih koji su na bilo koji način pomogali rad i djelovanje Napredka – istaknuo je Čiča izražavajući posebno zahvalnost Vladi Federacije BiH i resornoj ministrici, kao i Vladi SŽ i resornom ministru.

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Predsjednik Čiča je katolicima čestitao Uskrs, pravoslavcima predstojeći Vaskrs i muslimanima predstojeći Bajram.


– Želim da svi zajedno blagujemo naše blagdane u miru, u ovim teškim okolnostima koje jesu i koje su bile zadnje dvije godine, ali da nam svima to bude poticaj da radimo više i bolje – naveo je Čiča.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta SŽ

Samir Avdić, ministar kulture i sporta SŽ

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Ministar kulture i sporta SŽ Samir Avdić je rekao da je HKD Napredak jedinstvena institucija koja je uz Štrosmajerovu akademiju i Maticu hrvatsku uvijek predstavljala stub očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda, kako u BiH, tako i Hrvatskoj.


– HKD Napredak jeste institucija s impresivnih 120 godina postojanja i jednom vrlo važnom filozofijom, kako je rad za čovjeka i njegovo dobro uvijek bila osnova ovog kulturnog i humanog Društva – naveo je Avdić.

Mješoviti Zbor Hrvatske radiotelevizije

Mješoviti Zbor Hrvatske radiotelevizije

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

Pod svodom katedrale prepleli su se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radiotelevizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, koji su pripremili "Hrvatsku misu u d-molu" Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i prijateljskih nacionalnih kulturnih društava te predstavnici diplomatskog zbora.

Publika

Publika

Foto: snimka zaslona / hkdnapredak.com

U sklopu obilježavanja značajnog jubileja, 120 godina od utemeljenja, u narednom razdoblju Hrvatsko kulturno društvo Napredak planira realizirati brojne manifestacije kako u Sarajevu na razini Središnje uprave tako i u podružnicama koje djeluju diljem Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i svijeta. Tako će u suradnji s Veleposlanstvom RH već 30. svibnja tekuće godine biti upriličen koncert sjajnih Zagrebačkih solista koje ćemo sa zadovoljstvom i radošću dočekati u velebnoj sarajevskoj Vijećnici.


(Izvor: hkdnapredak.com)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!