Glas Hrvatske

10:06 / 10.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Objavljeno trostruko izdanje "Memorabilia Bosne Srebrene"

Omot CD-a

Omot CD-a

Foto: snimka zaslona / facebook

Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko objavili su CD izdanje "Memorabilia Bosne Srebrene" s ulomcima iz franjevačke pisane baštine.

Slijedeći samostansku tradiciju zapadne crkve, franjevci Bosne Srebrene su manje ili više sustavno tijekom stoljeća vodili kronološke zapise ili ljetopise i brižno ih čuvali kao jedno od svjedočanstava svoje opstojnosti i povijesnog identiteta. 


Na glazbu gitarista Ante Gele, pomno odabrane tekstove čitali su Joško Ševo, Dragan Despot i Ivan Čuić, a odabrao ih je i pripremio Jozo Džambo. Izdanje je likovno oblikovao akademski slikar Vladimir Blažanović.


Svi spisi pisani su za internu upotrebu samostana, odnosno provincije kao šire zajednice, ali uvijek i s namjerom da i za buduća pokoljenja zabilježe i prenesu ono što je iz perspektive autora "memorabilis", odnosno "pamćenja vrijedno". 


Ipak, oni i sadržajem i porukom daleko nadilaze sam prividno uski prostor na koji su usredotočeni. Nisu samo dokumenti dramatične povijesti franjevačke bosanske zajednice i bosansko-hercegovačkoga društva, nego i svjedočanstvo obrazovne razine autora, njihovog poliglotskog pedigrea, stupnja informiranosti o izvanprovincijskim zbivanjima, načitanosti te pripovjedačkog i književnog dara.


Fra Nikola Lašvanin, fra Filip Lastrić, Fra Bono Benić, Fra Marijan Bogdanović i Fra Jako Baltić samo su neki od franjevaca o čijem životu i djelovanju govori ovo izdanje, a slušateljima se želi u novom obliku ponuditi uvid u ovaj iznimno važan dio bosansko-hercegovačke pismenosti i franjevačke prisutnosti na prostorima njihova djelovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!