Glas Hrvatske

15:49 / 10.10.2021.

Autor:

Nova glazbena škola otvorena u Čitluku

-

-

Foto: HMS / HRT

Otvorena je Glazbena Škola Moderna Music Centar, novo i jedinstveno mjesto glazbe u Čitluku. Mladi profesor i osnivač Mateo Marinčićs dvije jednostavne riječi objasnio je ideju i koncept ovoga centra, a to je: ''Glazba svima''.

Naziv Moderna je po stilskom razdoblju koje je u glazbi trajalo od polovine 19. do sredine 20. stoljeća, a jednostavan prijevod označava odbacivanje nečeg starog i optimističan stav prema budućnosti – od tud i želja za nazivom Moderna“, kazao je Marinčić.


U centru se odvijaju tri osnovne aktivnosti dječja glazbena radionica, tečaj sviranja i pjevanja te glazbeni studio.


Dječja glazbena radionica namjenjena je djeci od četiri do deset godina, a cilj programa je glazbenom igrom razviti aktualne i potencijalne sposobnosti djeteta. 

- Program obuhvaća pjevanje, sviranje na Orffovom instrumentariju, crtanje, plesanje, upoznavanje instrumenata i nota, a sve to pomaže djeci da razviju sluh i finu motoriku -  kazao je Marinčić koji ovu radionicu vodi s kolegicom profesoricom glazbe Monikom Raguž.

Mateo je uvidio da se javlja potreba za učenjem novih instrumenata u svim životnim fazama te zbog toga u Moderna Music Centru nudi tečaj sviranja i pjevanja. 

Održava sate sviranja bubnja, bas gitare i kontrabasa, gitare, klavijatura, harmonike, saksofona i violine.


- Želja je svim polaznicima nuditi opušteno i zabavno obrazovanje uz stručnu podršku, koje će ih programom potaknuti da unutar centra razvijaju svoje male bendove, nova poznanstva i prijateljstva, na taj način sudjelovati na raznim budućim manifestacijama i projektima te u razvijanju osobnih glazbenih putova - kazao je Marinčić.


Potpuno opremljeni glazbeni studio u ovom centru nudit će svim ljubiteljima glazbe da sviraju i snimaju, bilo profesionalno ili rekreativno za zabavu. Mjesto za audio i video produkciju, ali i prostor za sviranje opremljen instrumentima.


Mateo Marinčić, magistar glazbene kulture iz Čitluka još je kao mali išao na sate klavira i harmonike, a kroz svoju glazbenu karijeru naučio je svirati još mnogo drugih instrumenata te se može reći da živi glazbu. Glazbenim centrom želi svim ljubiteljima glazbe pružiti potpora u glazbenom obrazovanju bez obzira na dob, a mališanima približiti glazbu na zabavno- edukativan način.


Centar je krenuo sa radom na adresi Ulica Bare 5, a od 12. do 14. listopada u centru će bitidani otvorenih vrata, gdje svi mogu doći podsjetiti centar, informirati se o radu, družiti i zasvirati.


(Izvor: HMS)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!